Boli

#paracetamol #medicamente raceala #supradoza de medicamente #raceala

Prea mult paracetamol: efecte adverse

Multi dintre noi iau cate un atunci cand se simt amenintati de raceala si de multe ori acest tratament functioneaza cu succes. Stranutul dispare, secretiile nazale dispar si ele, transpiram putin, iar a doua zi suntem perfect sanatosi.

Totusi, care este limita in ceea ce priveste acest medicament ? Cercetatorii din Marea britanie sunt de parere ca o cantitate prea mare de paracetamol consumata ca atare sau dizolvata in apa ar putea fi fatala.

Se pare ca persoanele care consuma prea mult paracetamol pot muri in cateva zile de la ingerarea medicamentelor. Mai mult decat atat, se pare ca in ultima vreme au fost mai multi morti ca urmare a unei supradoze de paracetamol decat din cauza sinuciderilor.

Moartea apare din neatentia pacientilor. De cele mai multe ori acestia ajung la spital cu dureri puternice de stomac si uita sa precizeze medicilor ca au consumat cateva pastile de paracetamol in zilele care au trecut. Acest lucru se intampla deoarece in general pacientii nu realizeaza ca paracetamolul este un medicament care le poate pune viata in pericol. Si de ce ar face-o? Doar paracetamolul a fost recomandat de nenumarate ori ca fiind un medicament sigur care poate fi ingerat chiar si la cele mai mici semne de raceala.

Medicii doresc sa traga un semnal de alarma in ceea ce priveste consumul de paracetamol, cu atat mai mult cu cat am intrat in sezonul rece, iar cei mai multi dintre noi se trateaza cu acesta inca de la cele mai usoare simptome.

Acestia ne recomanda sa nu consumam mai mult de 8 tablete de 500 de mg (in total 4 grame de aspirina) intr-o singura zi. Aceasta este doza maxima pe care nu ar trebui sa o depasesti. Mai mult decat atat, evita sa combini tabletele de paracetamol cu alte medicamente care contin ingredientul in compozitia lor.

Supradoza minima din cauza careia au fost depistate decese a fost de 10 mg, adica aproximativ 32 de tablete de 500 de mg. In functie de cat de sensibil este organismul tau, aceasta doza poate fi fatala chiar daca tratamentul se intinde pe mai multe zile.

Asadar, cel mai bine ar fi sa respecti doza recomandata de medici sau sa ceri sfatul medicului sau pe cel al farmacistului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare