Boli

#sindromul cadavrului umblator #Haley Smith #Boli rare in lume #boli rare #sindromul cotard

Povestea sfasietoare a unei adolescente din America: si-a petrecut 3 ani din viata crezand ca este moarta!

In ultimii 3 ani, Haley Smith, o adolescenta de 17 ani din Alabama, SUA, a trecut printr-un chin greu de imaginat, deoarece a crezut ca este moarta. O boala extrem de rara, sindromul Cotard, cunoscut si ca sindromul cadavrului umblator, pusese stapanirea pe ea. Fata nu facea altceva decat sa se uite la filme cu zombie, pe care ii considera singurii prieteni, si se plimba prin cimitir.

Cosmarul a inceput intr-o zi care parea obinuita, dar care a schimbat-o pentru totdeauna. "Parintii ma anuntasera ca divorteaza, veste pe care nu am primit-o deloc bine. La cateva zile, eram la scoala, la ora de engleza, cand m-a cuprins o senzatie ciudata, ca sunt moarta si ca nu ma mai pot misca”, marturiseste Haley, citata de dailymail.co.uk.

Se uita numai la filme de groaza

Ajunsa acasa tanara s-a linistit, insa la cateva zile dupa acest eveniment simptomele au revenit. Cu timpul, simptomele au devenit permanente, iar Haley nu a mai putut merge la scoala. Ziua dormea, iar noaptea se uita la filme cu zombie. “Ei ma faceau sa ma simt relaxata, ii vedeam ca pe membri ai familiei mele”, povesteste adolescenta.

A inceput sa manace peste masura, manata de convingerea ca este moarta, iar “mortii nu au cum sa se ingrase”. Constientiza ca estee bolnava, dar ii era frica sa spuna cuiva. Cu toate ca pe tatal ei il ingrijora comportamentul fetei, nu a stiut cum sa reactioneze pana cand Haley nu si-a luat inima in dinti si nu i-a descris chinul prin care trece.

Desenele animate au vindecat-o

Tatal ei a dus-o la mai multi medici, toti punandu-i un singur diagnostic, nemilos: sindrom Cotard. O boala foarte rara, cu sanse putine de vindecare. Insa Haley si-a dorit cu ardoare sa se faca bine si a inceput terapia. Dupa 3 ani, si-a recapatat sanatatea, cu un tratament inedit: filmele pentru copii si desenele animate, care i-au dat un sentiment de liniste. Haley si-a spus povestea pentru ca vrea sa ajute si alte persoane care sufera de aceasta boala. Acum vrea sa se casatoreasca cu iubitul ei, Jeremy, si sa aiba o cariera in lumea desenelor animate, care i-au salvat viata.

 

Sindromul Cotard

Sindromul este foarte rar, fiind de obicei intalnit la pacientii ce sufera de schizofrenie si de tulburari bipolare, dar poate aparea si in urma unei depresii puternice sau a unor leziuni pe creier. Cel care a descoperit boala a fost neurochirurgul francez Jules Cotard, in 1880. Medicul a explicat ca boala afecteaza in special adolescentii si batranii.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului