Boli

#aude culori #poveste sinestezie #sinestezie #boli ciudate #boli rare #culoare

Povestea fascinanta a unei tinere care picteaza muzica si vede literele ca pe o culoare. Afla de ce boala sufera!

Melissa McCracken s-a nascut cu sinestezie, o tulburare rara, care afecteaza aproximativ 4% din populatia Globului. Cei care sufera de aceasta tulburare neurologica au simturile amestecate, de aceea pot vedea sunetele in diverse culori, asa cum i se intampla Melissei. Sau atunci cand privesc un numar, ei vad si o anumita culoare, specifica fiecarei cifre in parte. De asemenea, pot simti si un miros specific, cand se uita la o litera.

A descoperit boala pe cand avea 15 ani

Mellisa McCraken, care locuieste in Missouri, Statele Unite ale Americii a descoperit in adolescenta ca are sinestezie. Pana la varsta de 15 ani nu si-a imaginat ca sufera de o boala, crezand ca toata lumea esta ca ea si poate sa descrie un sunet, o formula matematica, o carte, prin intermediul unei culori. Cand l-a intrebat pe fratele ei ce culoare are litera C, si-a dat seama ca are o problema, marturisteste tanara, potrivit melissasmccracken.com.

Pentru ea fiecare litera are o culoare. Dar cea mai mare putere a bolii ei este faptul ca vede muzica pe care o asculta. Curge totul intr-o "mixtura de culori, texturi, miscari".

Picteaza muzica

Cum declara chiar ea, Mellisa "picteaza muzica". A inceput sa picteze in ulei si acril, folosind culori vii, melodii celebre. Asa s-a nascut tabloul care reprezinta cantecul "Lucky", al trupei Radiohead. O imagine vibranta, plina de culori.

Un tablou al ei reprezinta o piesa a lui John Lennon

"Sa ai sinestezie nu este un lucru care sa ma dezorienteze. Adauga o vibratie unica lumii in care traiesc", spune Mellisa, potrivit melissasmccracken.com. De aceea, ea a facut din problema ei de sanatate un mod de viata, alegand sa astearna pe panza melodiile pe care "le vede". Exact asa a facut si cu celebra piesa a lui John Lennon, "Imagine".

Alte melodii "pictate" de tanara americanca sunt "Little Wing", a lui Jimy Hendrix, "Since I've been loving you", a celebrei trupe Led Zeppelin sau "Gravity", compusa si interpretata de John Mayer.

Despre sinestezie s-a vorbit pentru prima data in secolul al XIX-lea. Cauzele tulburarii nu sunt cunoscute, cum nu exista nici un tratament pentru aceasta afectiune. Boala este asociata cu un risc mai ridicat de accident vascular cerebral, de pierdere a auzului sau a capacitatii vizuale.

Surse foto: boredpanda.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare