Boli

#anxietate #stres #yoga #depresie #psihic #conditie fizica #tulburari psihice

Poate yoga sa trateze tulburarile psihice grave?

Inca din anii '70, meditatia si alte tehnici de relaxare si reducere a stresului au fost studiate ca posibile tratamente pentru anxietate si depresie. Recent, o echipa de cercetatori din SUA a incercat sa afle daca yoga poate sa trateze intr-adevar tulburarile psihice grave alaturi de terapia medicala standard, analizand dovezile stiintifice aduse de numeroase studii efectuate in acest sens.

Premisa de la care porneste teoria conform careia yoga ar putea ameliora simptomele tulburarilor psihice este aceea ca, reducand perceptia stresului si a anxietatii prin tehnici de restabilire a echilibrului interior, yoga intareste rezistenta organismului la factorii care "agreseaza" sistemul nervos.

Yoga are efecte pozitive a asupra psihicului

Cercetatorii de la Centrul Medical Duke au analizat rezultatele a 16 studii despre efectele yoga asupra psihicului, in raport cu tulburari mentale precum depresia, schizofrenia, ADHD, tulburari de somn, alimentare si de cognitie. In afara de ultimele doua tulburari de natura psihica, toate celelalte pot fi ameliorate prin yoga, potrivit concluziilor enuntate in cercetari.

"Din punct de vedere mental, oamenii se simt mai calmi, mai concentrati si mai fericiti cand practica yoga. Am considerat ca este momentul sa punem cap la cap literatura de specialitate si sa vedem daca gasim suficiente dovezi care sa ateste faptul ca yoga poate fi folosita in tratamentul bolilor psihice", sustine unul dintre initiatorii cercetarii analitice.

La final, specialistii in psihiatrie au putut formula concluzia ca, intr-adevar, yoga aduce beneficii in tratarea depresiei usoare si a tulburarilor de somn. In plus, imbunatateste simptomele schizofreniei si ale ADHD-ului, conform rezultatelor observate in randul pacientilor care urmeaza in paralel si un tratament medicamentos.

O parte din studiile analizate de cei care au condus demersul stiintific arata si ca impactul pe care yoga il are asupra corpului se aseamana cu actiunea antidepresivelor si psihoterapiei.

Yoga nu inlocuieste tratamentul medical pentru bolile psihice

Cu toate ca datele culese in urma studiilor oamenilor de stiinta suna promitator, cercetatorii insista asupra faptului ca aceasta practica nu poate inlocui tratamentul medical pentru bolile psihice.

Yoga poate fi o terapie complementara utila, lipsita de efecte secundare, ce poate sa contribuie la reechilibrarea psihologica a oamenilor. Orele de yoga imbunatatesc si conditia fizica, ajutand practicantii sa se mentina in forma.

Sursa foto: theyogalounge.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare