Boli

#sanatate #boli #boli piele #afectiuni piele #pitiriasis #pitiriasis versicolor

Pitiriasis: pete maro pe piele

Pitiriasis este o infectie a pielii, mai des intalnita in sezonul cald, atunci cand ne expunem la soare in exces. Persoanele care sufera de aceasta afectiune trebuie sa evite expunerea la soare si sa se spele foare des, pentru a preveni transpiratia in exces.

Ce este pitiriasis

Pitiriasis versicolor sau tinea versicolor este o infectie fungica a pielii, foarte des intalnita. Ciuperca intervine in pigmentarea normala a pielii, ducand la pete mici si decolorate. Aceste pete pot fi mai deschise sau mai inchise la culoare decat pielea din jur si afecteaza mai ales spatele, pieptul si umerii.

Pitiriasis este mai frecventa in randul tinerilor si adultilor. Expunerea la soare agraveaza aceasta afectiune.

Cremele antifungice, lotiunile si sampoanele pot trata cu succes aceasta problema a pielii. Insa, chiar daca tratamentul este eficient, pielea poate ramane cu pete cateva saptamani.

Simptomele pitiriasisului

Pitiriasis este o afectiune care apare la nivelul stratului superior al pielii. Infectia cu aceasta ciuperca duce la pete decolorate pe piele. Aceste pete pot fi albe, roz sau maro. Aceste pete se maresc in timp, devin scuamoase si se caracterizeaza si prin mancarime.

Petele sunt mult mai vizibile dupa expunerea la soare si sunt localizate in special pe spate, piept, gat si brate.

Trebuie sa mergi la medic daca aspectul pielii nu se imbunatateste dupa urmarea tratamentului, infectia recidiveaza, iar petele acopera parti mari din corp.

Cauzele pitiriasisului

Ciuperca care declanseaza pitiriasis se gaseste si in tesuturile sanatoase de piele. Problemele incep doar atunci cand ciuperca se dezvolta.

Exista anumiti factori care declanseaza dezvoltarea acestei ciuperci. Printre acesti factori se numara vremea fierbinte si umeda, transpiratia in exces, tenul gras, schimbarile hormonale si sistemul imunitar slabit.

Cum se trateaza pitiriasisul

Daca aceasta afectiune este severa si nu raspunde la antifungicile pe care le poti cumpara de la farmacie, fara prescriptie medicala, este indicat sa mergi la medic. Acesta iti va prescrie o serie de medicamente si geluri pe care sa le aplici pe piele.

Trebuie insa sa stii ca si dupa tratament pielea va avea un aspect neplacut, care insa se va estompa in cateva saptamani. Aceasta infectie poate recidiva, astfel ca este indicat sa urmezi tratamentul la fiecare 2- 3 luni, pentru a preveni declansarea.

Daca folosesti creme, geluri si lotiuni, este indicat sa le aplici numai pe pielea bine spalata si uscata. Maseaza apoi bine zona respectiva.

Cum sa previi pitiriasisul

Pentru a preveni pitiriasisul, medicul iti poate prescrie un medicament oral sau o lotiune pe care sa o aplici zilnic. O alta modalitate prin care poti preveni pitiriasisul este sa te speli frecvent si sa reduci pe cat posibil transpiratia corpului.

Poarta haine din fibre naturale, care ajuta la aerisirea corpului si eliminarea rapida a transpiratiei. De asemenea, este indicat sa eviti expunerea la soare, in special daca ai mai suferit de aceasta afectiune.

Foloseste sapunuri si sampoane antibacteriene si antifungice, care vor tine sub control dezvoltarea ciupercilor. Evita produsele cosmetice foarte uleioase, care pot agrava problema.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare