Boli

# eficienta vaccin #vaccin

Pfizer, Johnson&Johnson sau Moderna. Care dintre cele trei vaccinuri prezinta protectie mai buna

Pfizer, Johnson&Johnson si Moderna sunt cele trei vaccinuri existente in Romania. O echipa de cercetatori din SUA a realizat recent un studiu pentru a descoperi care dintre aceste trei vaccinuri este mai bun din punct de vedere al numarului de anticorpi dezvoltati in organism, la sase luni de la imunizare.

 

Astfel, conform datelor obtinute, titrurile de anticorpi ale celor care au primit serul Johnson & Johnson au ramas stabile timp de opt luni. Un articol pe aceasta tema a fost publicat in The New England Journal of Medicament.

Expertii de la Beth Israel Diaconisse Medical Center si de la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill au comparat productia de anticorpi si celule T la 61 de persoane. Dintre acestea, 31 au primit vaccinul Pfizer, 22 au primit Moderna, iar opt au primit Johnson & Johnson. Toate aceste cercetari au fost realizate din a doua pana la a patra saptamana dupa imunizarea completa (primind o doza unica de Johnson & Johnson sau doua doze pentru vaccinurile ARNm), mergandu-se chiar pana la a luna a opta.

„Pentru vaccinurile ARNm caracteristic a fost un puternic raspuns imun, dar care a scazut brusc in luna a sasea, continuand sa scada in a luna a opta”, spune unul dintre cercetatori, directorul Centrului pentru Cercetare Virologica si Vaccina de la Centrul Medical Beth Israel Deaconess, Dan Baruch.

Cu toate acestea, titrul anticorpilor neutralizanti dezvoltati dupa vaccinul Pfizer a fost mai mare si de mai lunga durata. In ciuda faptului ca productia de anticorpi dupa vaccinarea cu Johnson & Johnson a fost initial relativ scazuta, ea a ramas stabila pe tot parcursul perioadei de observare, noteaza oamenii de stiinta.

Cercetatorii au precizat ca nu au fost inca determinate nivelurile minime de productie de anticorpi necesare pentru a asigura protectie impotriva Covid.

„Chiar si cu o scadere a productiei de anticorpi neutralizanti, un raspuns stabil al celulelor T si un raspuns neneutralizant pana la a opta luna pot explica de ce vaccinurile continua sa ofere protectie completa impotriva formelor severe de COVID-19 sever”, a subliniat autorul principal al studiului, Reese Collier.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului