Boli

#semne cancer pulmonar #romani cancer pulmonar #renuntare la fumat #cancer pulmonar

Peste 4 milioane de romani au risc crescut de cancer pulmonar. Te numeri printre ei?

Peste 10.000 de romani bolnavi de cancer pulmonar pierd in fiecare an lupta pentru viata: 10.332 de decese anual, 4.63% din numarul total de decese, locul 19 in topul mondial al mortalitatii - acestea sunt cifrele cancerului pulmonar de la noi din tara. Mortalitatea este ridicata din pricina diagnosticarii tardive, factorul de risc principal fiind fumatul. Potrivit unui studiu global privind consumul de tutun in randul adultilor, 4,85 milioane de romani fumeaza in mod curent.


Romanii fumeaza zilnic peste 5 milioane de pachete de tigari, iar aproximativ 85% dintre pacientii cu cancer pulmonar sunt fumatori, potrivit Societatii Romane de Pneumologie.

Ingrijorator este faptul ca in tara noastra, numarul persoanelor cu varste intre 15 si 39 de ani, care fumeaza, a crescut cu 5% in anul 2014 comparativ cu 2011, desi la nivelul Uniunii Europene tendinta a fost de scadere a numarului de fumatori, potrivit Eurobarometrului “Atitudinile europenilor fata de tutun si tigari electronice”. In acelasi studiu se mai arata faptul ca fata de anul 2011, prevalenta fumatului a scazut cu 3%, iar aceasta se va reflecta in indicatorii epidemologici ai unor boli precum astmul bronsic si afectiunile cardiace.

Statisticile europene mai subliniaza un fapt ingrijorator. in Romania, populatia cu venituri scazute, care are dificultati in a-si plati facturile, a inregistrat un numar mai mare de fumatori in anul 2014, fata de 2011, in timp ce in tarile europene, procentul fumatorilor in randul acestei categorii sociale a scazut.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) atrage atentia asupra riscului de cancer pulmonar prin campania Respira Sanatate.

”Cancerul pulmonar este o afectiune care vine cu semne putine si ne lasa putin timp la dispozitie atunci cand este diagnosticat tarziu, asa cum se intampla in tara noastra. Sunt patru lucruri simple pe care oricine vrea sa faca o schimbare le poate pune in practica imediat: sa renunte la fumat, sa aiba o dieta echilibrata, sa faca sport si sa se prezinte cu incredere la medic de indata ce are orice suspiciune ca ceva nu este in regula”, a adaugat Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).

”Exista necesitatea de a creste accesul la bronhoscopie pentru fiecare pacient cu suspiciune de cancer pulmonar. Riscul dezvoltarii cancerului pulmonar creste cu numarul de tigarete fumate zilnic. O lege de control a tabagismului este cea mai buna modalitate a acestei boli ucigatoare.”, a declarat, in cadrul conferintei de presa de lansare a campaniei Respira Sanatate 2015, prof. dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Pentru a veni in sprijinul fumatorilor, editia de anul acesta a campaniei Respira Sanatate pune la dispozitie pe site-ul www.invingemcancerul.ro un link de descarcare a aplicatiei iCoach, un ghid antifumat, oferita gratuit in cadrul campaniei „Ex-fumatorii sunt de neoprit”, campanie initiata de catre Comisia Europeana.

De asemenea, pe acelasi site poti afla cu ajutorul Calculatorului de risc care sunt factorii de risc si simptomele cancerului pulmonar.

Medicii avertizeaza ca, dai ai deja in mod repetat urmatoarele simptome, sa nu mai amani controlul la medicul de specialitate:

  • tuse, sputa cu sange
  • dispnee (dificultate in a respira)
  • durere
  • pneumonii sau bronsite repetate
  • oboseala
  • lipsa poftei de mancare si scadere in greutate
  • raguseala
  • transpiratii ale fetei si gatului

Sursa foto: nbcnews.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare