Boli

Pericolul aerului conditionat

Temperatura de afara creste din ce in ce mai mult, in timp ce gradele din interior scad simtitor. Nu mai este nimic necunoscut in aceasta „ecuatie”, rezultatul fiind unul simplu: din ce in ce mai multe persoane isi achizitioneaza aparate de aer conditionat .

 

Insa, ceea ce nu stiu multi este faptul ca: daca nu este folosit corespunzator, aparatul de aer conditionat poate produce mari neplaceri organismului. In acest sens, medicii avertizeaza ca folosit necorespunzator un astfel de obiect poate provoca afectiuni grave precum: paralizie faciala, nevralgii manifestate de obicei prin dureri de cap sau dentare.

Tot din cauza aerului conditionat, foarte multe persoane se imbolnavesc de amigdalita si rinita. Aceasta din urma este o inflamatie a mucoasei nazale si se manifesta prin stranut, nas infundat sau prurit nazal. Din pacate, infectiile la nivelul danturii sunt agravate de aerul rece.

 

Trecerea brusca de la cald la rece, contraindicata!

 

Specialistii avertizeaza ca trecerea brusca de la temperaturi ridicate la temperaturi scazute in interior poate da nastere la pareze. De asemenea, si necuratarea filtrelor de aer poate provoca infectii respiratorii . Instalatorii recomanda curatarea periodica a filtrelor, prin spalarea lor cu apa si sapun de cel putin doua ori pe an, daca sunt lavabile.

Daca aparatul este prevazut cu filtre sub forma de saci, atunci filtrele se inlocuiesc. Este foarte important ca aerul conditionat sa fie mentinut la o temperatura moderata. Daca suferiti de o tuse uscata de care nu scapati de cateva saptamani, trebuie sa stiti ca vina o are tot de aerul conditionat. Medicii sunt de parere ca temperatura aerului conditionat nu trebuie sa depaseasca 22 de grade Celsius pentru ca impiedica adaptarea organismului la temperatura de afara.

Pentru a evita complicatiile, pe timp de canicula aparatul de aer conditionat trebuie amplasat la sase - noua metri de locul in care stati, iar temperatura trebuie reglata la 25 de grade Celsius. Retineti ca un asemenea aparat nu trebuie instalat in camera copiilor!

 

Atentie, la aerul conditionat din masina!

 

Aparatele de are conditionat nu se regasesc doar in incaperile imobilelor ci si in masini. Medicii nu se opun utilizarii aerului in autoturisme insa nu la o temperatura foarte scazuta fata de cea de afara. Intr-adevar cresc confortul soferului si pasagerilor pe timp de canicula insa pot scade imunitatea sistemului respirator.

Aboneaza-te la Newsletter-ul de Sanatate Acasa.ro ca sa afli cum iti mentii sanatatea si frumusetea.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului