Boli

#pericole dantura #ingrijire dantura #dantura

Pericole pentru dantura la care te expui fara sa-ti dai seama

Ai putea crede ca dantura ta are nevoie doar de ingrijiri de baza pentru a fi sanatoasa: periaj de doua ori pe zi si vizita regulata la stomatolog. Specialistii spun insa ca pe langa aceste obiceiuri extrem de importante, in zilele calduroase de vara si toamna trebuie sa acorzi o atentie deosebita danturii, deoarece te expui fara sa-ti dai seama unor pericole majore. Iata care sunt acestea.

Bauturi reci si inghetata

Fie ca vorbim de apa rece, de sucuri reci, de inghetata, de tentanta vata pe bat, oricare dintre acestea pot provoca neplaceri sau chiar dureri de dinti, carii, sensibilitati ce nu trec odata cu anotimpul. De ce? “Inghetata contine de obicei o cantitate mare de zahar, iar acest lucru afecteaza negativ smaltul, in timp ce unii aditivi alimentari pot cauza coloratii. Acestea din urma pot fi insa indepartate printr-un detartraj si periaj profesional. Alternanta cald-rece poate influenta starea de confort, provocand dureri dentare, uneori fisuri ale smaltului sau inflamatia nervului unor dinti deja cariati”, a explicat medicul stomatolog Manuela Lupașcu, coordonator LLL Dental.

in privinta bauturilor, specialistul spune ca limonadele, cocktailurile și sucurile acidulate sunt de asemenea contraindicate pentru dantura. Pe cat sunt de apreciate ca racoritoare, pe atat sunt de neplacute efectele pe termen lung. “Consumul excesiv de lamaie poate produce eroziunea smaltului dintilor, alcoolul sensibilizeaza dintii prin mediul acid creat, iar despre bauturile carbogazoase și efectele lor nocive nici nu mai este cazul sa mentionam. Evident, toate aceste efecte exista indiferent de sezon, tocmai de aceea recomand pe cat posibil evitarea bauturilor din categoriile mentionate”, a mai precizat doamna doctor Lupașcu.

Vara creste si consumul dulciurilor. Vata de zahar, acadele, prajituri cu inghetata, toate au un continut ridicat de zahar, așa ca incearca sa le eviti. “Daca le consumi recomand sa clatești foarte bine gura cu apa imediat dupa. Pastraza bauturile consumate la temperatura camerei sau cu doar cateva grade mai reci. Daca mancati inghetata va sfatuiesc sa beti un pahar de apa plata ulterior, pentru normalizarea ph-ului salivar.”

Sporturile de vara

Cu scopul de a se racori, unele persoane practica anumite de sporturi de vara care necesita o atentie sporita. Mersul pe munte, water sky, mersul cu bicicleta sau cu rolele, pot prezenta unele riscuri. Medicul specialist recomanda, in cazul unui accident in zona fetei, consultarea unui stomatolog, pentru a ne asigura ca totul este in regula.

“Un impact puternic la nivelul danturii poate duce la microfisuri, iar acestea, in timp, duc la deteriorarea dintelui.. Alteori, dintii incep sa se miște, iar in acest caz interventia specialistului este obligatorie, pentru a se evita pierderea lor. De asemenea, recomandam ca in cazul sporturilor cu risc, fie ele de performanta sau nu, sa fie purtata o gutiera speciala”, a mai adaugat medicul.

Acesta recomanda ca, inainte de orice plecare in vacanta, sa fie facut un consult stomatologic astfel incat sa fie evitate problemele pe parcursul sejurului. De asemenea, chiar daca este vacanta, nu uitati ca periajul de doua ori pe zi este obligatoriu pentru mentinerea unei danturi sanatoase.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului