Boli

#menstruatie #anticonceptionale #viata sexuala #pastile #sangerari #sindrom premenstrual #lybrel #organism

Pastilele care opresc menstruatia

Fiecare femeie trece lunar prin perioada menstruatiei, usoara pentru unele si chinuitoare pentru altele. Crampe abdominale, migrene, sangerari abundente, sensibilitate a sanilor, agitatie, inconfort, acestea sunt cateva dintre starile prin care o femeie poate trece in aceste zile. Insa, in prezent se poate spune ca menstruatia a devenit o optiune pentru femei.

Bizar sau nu, femeile pot opta daca vor sau nu sa aiba menstruatie . „Suprimarea menstruatiei” cum este denumita de unii specialisti se poate realiza doar cu ajutorul unor pilule contraceptive. Astfel, acest proces biologic este oprit pe perioada unui an.  

Tampoane, absorbante si servetele igienice: la cosul de gunoi!

Menstruatia poate sa nu mai fie acea neplacere lunara care provoaca suferinta. Noile mijloace contraceptive pe baza de hormoni permit femeilor de cativa ani sa aleaga liber daca vor sau nu sa aiba menstruatie. Acesta „optiune” este totusi cunoscuta de foarte mult timp, din anii 1970, insa nu a fost dezvoltata. Insa, a fost nevoie de ani buni de cercetare pentru a gasi produsele care pot luate in conditii de maxima siguranta.

Absenta menstruatiei amelioreaza calitatea vietii a numeroase femei care sufera de sindromul premenstrual si bineinteles de problemele practice de ordinul activitatilor casnice sau sportive, care implica miscare fizica.
In prezent se utilizeaza pe scara larga anticonceptionale orale pe baza de hormoni care dau insa o menstruatie falsa. Ovulatia nu se produce, insa sangerarile apar. Multi medici recomanda contraceptivele orale pentru a bloca ovulatia, insa aceasta noua metoda ofera o mai mare comoditate pentru ca sangerarea nu are loc.

Cat de sigure sunt aceste pilule contraceptive?

In 2007, asociatia americana „Food and Drug Administration” (FDA) a aprobat pilula contraceptiva care poate opri definitiv menstruatia. Acest contraceptiv denumit „ Lybrel ” este creat de firma farmaceutica Wyeth Pharmaceuticals si poate fi administrat pentru a suprima menstruatia de-a lungul unui an. In cadrul reuniunii anuale a Colegiului American de Obstretica si Ginecologie (2006) au fost prezentate doua rapoarte cu privire la cercetarile intreprinse pentru pastila Lybrel.

Primul studiu stiintific, care a analizat fertilitatea dupa administrarea pilulei Lybrel, a demonstrat ca 99% dintre femeile care au participat la aceasta cercetare au ramas insarcinate in 90 de zile dupa renuntarea la pastila. Cel de-al doilea a analizat siguranta si incidenta de sangerare dupa administrarea cu Lybrel, iar rezultatele au fost similare cu cele ale contraceptivelor traditionale: nu prezinta riscuri pentru sanatate, insa in cazuri foarte rare pot exista eventuale cheaguri de sange sau atacuri cardiace.

Pe baza acestor studii, medicii au considerat ca pastila nu prezinta riscuri pentru sanatate si este o metoda avantajoasa pentru femeile care trec prin calvarul menstruatiei: crampe severe si sangerari abundente.

Ce spun medicii despre suprimarea menstruatiei

„Cati medici, atatea pareri”, spune o vorba veche. Aceasi situatie o intalnim si in acest caz. Exista specialisti a caror opinie este favorabila cu privire la administrarea de asemenea medicamente, insa sunt voci care contesta aceasta inovatie in materie de contraceptive.

"O astfel de optiune trebuie luata in cazuri contextuale, de necesitate, precum cel al sportivelor, disconfort foarte mare si, bineinteles, doar cu recomandarea medicului. Altfel, ele nu sunt oportune, deoarece determina intrarea organismului intr-un blocaj ce poate fi dificil de rezolvat ulterior. Utilizarea unor astfel de anticonceptionale scoate femeia din fiziologia ei si nu aduce un spor pentru sanatate decat in situatiile circumstantiale", a mentionat medicul primar obstetrica ginecologie Valeria Badea, pentru www.transilvaniaexpres.ro .

"Utilizarea mai lunga de cinci ani produce modificari majore in organism. Desi metoda este tentanta, nu este de dorit sa fie o solutie pentru oricine! Sa ne gandim doar la modificarile si consecintele pe care menopauza - un proces natural - le are asupra femeii. In acest context suprimarea artificiala a menstruatiei implica si ea riscuri", relateaza medicul specialist in medicina de familie Cristina Anca Dascalescu pentru acelasi site.

Numeroase femei care iau anticonceptionale se gandesc ca este indispensabil sa respecte o pauza de sapte zile inainte de a avea menstruatie”, mentioneaza medicul Anne-Therese Vlastos, din cadrul sectiei de Ginecologie al Spitalului Universitar din Geneva pentru site-ul www.lesquotidiennes.com. Insa, menstruatiile unei femei care ia pilule sunt artificiale. Ele nu corespund unei reinoiri a endometrului (tesutul care captuseste uterul) gata pentru procesul de nidare (fixarea embrionului).

Absenta menstruatiei nu influenteaza nici sanatatea si nici fertilitatea femeii”, conchide Anne-Therese Vlaston. Medicul avertizeaza insa asupra tentatiei de automedicatie . De asemenea, nu este indicat sa iei pastile pe o lunga perioada de timp fara sa faci o pauza. Este important sa ceri sfatul unui ginecolog pentru ca in functie de organismul tau iti va da si sfaturile adecvate.

Impactul psihologic

Optiunea „fara menstruatie” este foarte tentanta la prima impresie. Gata cu inconvenientele practice si fizice legate de menstruatie, cum sunt durerile de cap, de burta sau anemia. Totusi, la nivel psihologic se produc schimbari cu privire la conceptul de feminitate, in sensul ca acest lucru o defineste ca femeie. „Anumite paciente nu-si pot imagina viata fara menstruatie inainte de menopauza. Pentru ele a fi o femeie fertila semnifica a avea acele sangerari lunare. Si anumite culturi vad menstruatia ca un fel de purificare a corpului”, afirma medicul Anne Therese Vlaston.

Fara sa mai punem la socoteala nevoia de a le asigura pe anumite femei in fiecare luna ca nu sunt insarcinate.

Viata sexuala, mai libera

Un alt aspect al absentei menstruatiei este viata sexuala, care nu mai este „intrerupta” de neplacutele sangerari. Femeia nu trebuie sa se mai teama ca poate ramane insarcinata si este libera sa-si exprime sexualitatea.  

Se gaseste Lybrel pe piata?

Producatorii au anuntat ca pilula poate fi disponibila in farmaciile din Europa in acest an daca cererea de livrare va fi aprobata. Inca nu s-a stabilit un pret al acestor pastile.

Nu exista metoda de contraceptie ideala. Cel mai bun este acela pe care il alege o femeie bine informata cu privire la toate avantajele si dezavantajele. Sfatul medicului este esential pentru ca aceste contraceptive hormonale nu sunt indicate tuturor femeilor si anumite produse pot fi mai bine tolerate de unele fata de altele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare