Boli

#ParkinsOn Dance #parkinson

ParkinsOn Dance - proiect pilot de dans terapie pentru pacientii cu boala Parkinson

„Cum putem face ca bolnavii de Parkinson din Romania sa beneficieze de dans terapie?” - aceasta a fost intrebarea care le-a adus la un loc pe initiatoarele proiectului ParkinsOn Dance - Loredana Larionescu, psihoterapeut, Bianca Nitu, medic neurolog, si Irina Marinescu, coregrafa si manager cultural. Ca urmare, in perioada aprilie - iunie 2023, se vor desfasura ateliere de formare in dans terapie pentru profesionisti, ateliere de dans terapie pentru pacienti in Bucuresti si Azuga si o reprezentatie artistica destinata publicului larg.

 

Boala Parkinson este o afectiune degenerativa a creierului care afecteaza predominant neuronii producatori de dopamina iar prevalenta bolii creste odata cu varsta, boala Parkinson afectand 1% din populatia de peste 60 de ani. Din totalul pacientilor diagnosticati cu boala Parkinson, aproximativ 10%-20% au sub 50 de ani iar aproape jumatate dintre acestia sunt diagnosticati inainte de 40 de ani. Afectiunea nu este vindecabila, dar exista multe optiuni de tratament care trateaza simptomatologia si imbunatatesc calitatea vietii.

Studiile clinice recente arata ca o ora de dans de doua ori pe saptamana imbunatateste statistic semnificativ echilibrul, postura, fluiditatea miscarilor, capacitatea de a initia miscari si schimba directii. Nu mai putin important, amelioreaza simptomele non-motorii ale bolii Parkinson (depresia, apatia, aplatizarea emotionala), contribuind la crearea unui sentiment de bucurie, apartenenta la comunitate, stare de bine, precum si la cresterea calitatii vietii, ca nicio alta forma de exercitiu fizic si ca nicio alta terapie in general.

In lume sunt diferite initiative Dance for PD (Dans pentru boala Parkinson), in Italia, Statele Unite, UK iar anul acesta, prin proiectul ParkinsOn Dance, arta dansului vine si in ajutorul bolnavilor de Parkinson din Romania. insotite de Dr. neurolog Bianca Nitu, coregrafa Irina Marinescu si dans terapeuta si psihoterapeuta experientiala Loredana Larionescu vor sustine vara aceasta ateliere de dans contemporan, respectiv tango argentinian in Bucuresti si Azuga.

Initiativa debuteaza la inceputul lunii aprilie cu un atelier de tehnici de dans-terapie de doua zile pentru boala Parkinson, sustinute de specialistele Melanie Brierly si Sari Lievonien.  Atelierul este adresat persoanelor cu experienta in miscare si dans sau / si psihoterapie, care doresc sa invete metode de dans terapeutice pentru pacientii cu acest diagnostic.

Centrul National al Dansului Bucuresti gazduieste acest proiect pilot la Bucuresti, unde se va desfasura, in lunile aprilie - mai, prima serie de ateliere de dans terapie pentru persoanele diagnosticate cu Parkinson. Tot aici, pe 30 iunie, va avea loc o reprezentatie artistica, experientiala, alaturi de beneficiarii proiectului si adresat publicului larg - “Performing ParkinsOn Dance”.

In luna iunie, demersul ParkinsOn Dance continua la Spitalul de Ortopedie si Traumatologie Azuga, sub indrumarea echipei de la Bucuresti si a  medicului de Recuperare Medicala, Dr Andreea Mitulescu,care gazduieste o a doua serie de ateliere, finalizate cu o prezentare artistica.

ParkinsOn Dance este un prim proiect care vine in sprijinul pacientilor diagnosticati cu boala Parkinson din Romania, ce isi propune sa amelioreze simptomele fizice si emotionale ale acestei afectiuni si cresterea calitatii vietii persoanelor cu acest diagnostic.

Participarea, atat la atelierele de dans terapie pentru beneficiari, dar si la atelierele de formare pentru profesionistii interesati este gratuita, iar inscrierile pentru cele de formare se pot face completand formularul de aici: https://forms.gle/VkncogNwJiDnpW139.

Despre echipa:

Irina Marinescu s-a indragostit de dansul contemporan si performance in 2009 si de atunci a studiat cu profesionisti romani si straini diferite limbaje de dans si forme ale artelor performative. Este co-fondatoare a Asociatiei Developing Art iar din 2022 a inceput o specializare pe termen lung pe dans-terapie.

Loredana Larionescu este psihoterapeuta care a trecut de-a lungul timpului prin practici corporale diverse, de la Aikido şi Tai Chi pana la dansuri tradiţionale si dans contemporan. Participa la proiecte cultural-terapeutice diverse, in colaborari interdisciplinare cu artisti locali si internationali.

Medic pasionat cu +10 ani de experienta in diagnosticarea si tratamentul bolii Parkinson si a tulburarilor de miscare, Dr. Bianca Nitu este axata pe terapie avansata pentru boala Parkinson, reabilitare in boala Parkinson si boli neurodegenerative si este dedicata in a oferi cea mai buna ingrijire posibila si in a creste calitatea vietii pacientilor sai.

Sari Lievonen este coregrafa, profesoara si un performer versatil care, in ultimii 15 ani, a predat si dezvoltat Tango-ul Argentinian ca dans social in Glasgow, Scotia.  in 2018 Creative Scotland ii acorda o bursa pentru a dezvolta o metoda aplicata pentru predarea tango-ului catre persoane cu boala Parkinson.

Melanie Brierly este o artista independenta specializata in dansul comunitar si sanatate, cercetatoare, invatatoare si trainer. Are acreditare in dans somatic si educator prin miscare, a documentat dansul si boala Parkinson si careia i-a fost acordate numeroase distinctii, precum Churchill Fellow for Arts and Older People si  Dance for PD® in Brooklyn.

Proiectul este produs de Profeti Art SRL, comunicat prin Asociatia Entuziart.

Proiectul este co-finantat  de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Proiectul nu reprezinta in mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural National. AFCN nu este responsabila de continutul proiectului sau de modul in care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt in intregime responsabilitatea beneficiarului finantarii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare