Boli

# abilitati supravieturie # explicatii psiholog #pandemie

Pandemia si abilitatile de supravietuire - Explicatiile psihologului

Perioada pandemiei, ca orice schimbare din viata oamenilor, a venit si cu plusuri si cu minusuri. Inainte de toate, in plan profund, aceasta situatie ne-a provocat si la propriu si la figurat abilitatile de supravietuire, fie ea fizica, fie sociala, financiara, de invatare etc.

Potrivit psihologului Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI), cine a fost deschis la schimbare in aceasta perioada a inteles si apreciat: importanta legaturii cu natura si cu alte fiinte, importanta socializarii, importanta redefinirii constante a valorilor si prioritatilor in viata, importanta cresterii capacitatilor de adaptare si importanta cresterii flexibilitatii in decizii, actiuni, strategii.

„Astfel, persoanele, care au fost deschise la schimbare in aceasta perioada de grea incercare pentru intreaga omenire, au putut beneficia in continuare de relaxare, socializare, acces la informatie, crestere personala, profesionala, financiara etc., chiar daca le-au accesat intr-o forma diferita. La polul opus, persoanele care au refuzat sa se adapteze, care au refuzat sa faca lucruri noi, diferite de tiparele cu care erau obisnuite, persoanele care au asteptat "sa treaca totul" ca sa redevina lumea si lucrurile asa cum au fost inainte, au ales sa creada intr-o iluzie, sa se minta, sa se auto-pacaleasca, considerand ca viata si cei din jur au datoria sa functioneze dupa bunul lor plac. Contextul a scos la iveala atitudini ca: nerabdare, iritabilitate, furie, dezamagire, revolta, indisciplina, lene, perfectionism, conservatorism, lipsa de respect fata de cei din prima categorie (fata de munca lor,fata de strategiile, adaptabilitatea, creativitatea si flexibilitatea lor), pretentii si asteptari nejustificate de la viata sau de la cei din jur”, explica psihologul Laura Maria Cojocaru.

Totodata, specialistul afirma ca, atat abilitatile manifestate natural, cat si cele pe care ne-am permis sa le capatam sau sa le dezvoltam in aceasta perioada, sunt abilitati care ne arata cine are sanse sa "ramana in picioare" si cine nu intr-un context mai simplu de viata sau intr-unul mai grav.

“Facand o paralela, daca am fi pusi intr-o situatie extrema, de lupta reala pentru supravietuire, unii ar supravietui, altii nu. Si, acest lucru s-ar intampla doar pentru ca unii ar face tot ce tine de ei pentru asta, altii ar astepta probabil sa fie serviti. Daca pentru unele persoane acest virus a fost si este in continuare prilej de reinventare, altii au fost surprinsi sa constate ca viata a trecut pe langa ei si, ceea ce asteptau sa se intample, deja s-a intamplat fara ei. Astfel, recomandarea mea pentru voi, oameni frumosi, este: Inca mai este timp pentru toti sa aleaga sa traiasca in prezent!”, conchide psihologul Laura-Maria Cojocaru, presedinte si fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistica Somato-Integrativa (INLPSI).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare