Boli

# pericol de contaminare #coronavirus #paine #anpc

Painea, pericol de imbolnavire! ANPC ia masuri de prevenire a infectarilor cu noul coronavirus

Painea este sursa de contaminare cu noul coronavirus, arata un studiu realizat de Universitatea din Bucuresti. In urma studiului cercetatorii au descoperit ca noul coronavirus rezista pe paine pana la 3 ore. Prin urmare painea si alte produse de panificatie, neambalate, sunt periculoase pentru sanatate.

 

"Rezultatele studiului arata faptul ca painea ambalata a ramas sigura pentru consum chiar si dupa ce ambalajul a fost atins de o persoana confirmata pozitiv cu SARS-CoV 2", se arata in concluziile documentului publicat pe site-ul Universitatii Bucuresti, pe 23 septembrie.

In aceste conditii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) vrea sa interzica comercializarea de paine si produse de panificatie neambalate.

ANPC a dezbatut deja acest subiect cu secretari de stat din Ministerul Agriculturii, dar si cu reprezentanti din industria painii, patronatelor si moraritului. In urma acestuia s-a ajuns la concluzia ca painea si produsele de panificatie trebuie vandute ambalate, iar hypermarketurile pot sa vanda painea neambalata, produsa in incinta magazinului, cu o singura conditie: sa aiba o persoana desemnata care sa ia produsul dorit de clienti, sa-l ambaleze si sa-l puna in cosul de cumparaturi. Nicio persoana din afara personalului desemnat nu are voie sa atinga produsele de panificatie, potrivit antena3.ro.

Coronavirusul, motivul pentru care ANPC nu vrea sa mai permita autoservirea la paine neambalata

Potrivit studiului realizat in urma cu doar cateva saptamani de Universitatea din Bucuresti arata ca noul coronavirus rezista pe paine timp de trei ore.

Prin urmare, produsele neambalate sunt manipulate de oameni pana sa ajunga pe raftul magazinelor. Apoi, puse in fata clientilor, multi nu ezita sa atinga produsele fara sa poarte manusile de plastic puse la dispozitie si fara sa foloseasca clestele special pentru a nu atinge produsele.

Asadar, o paine, de exemplu, poate fi atinsa de zeci de persoane inainte de o alta sa o cumpere. Riscul ca aceasta paine sa fie infectata cu noul coronavirus, dar si cu alte bacterii, este foarte mare.

Tocmai din acest motiv ANPC doreste ca toate produsele de panificatie sa fie vandute ambalate, iar hypermarketurile sa aiba o persoana desemnata care sa-i serveasca pe clienti.

Coronavirus Romania

Aceste masuri sunt esentiale, mai ales ca Romania doboara record dupa record in ceea ce priveste imbolnavirile cu noul coronavirus. Numai in ultimele 24 de ore s-au inregistrat 4.848 de cazuri noi, Romania depasind astazi pragul psihologic de 190.000 de imbolnaviri.

Foto: piqsels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului