Boli

# plasmafereza # donare plasma #plasma #romania

Pacientii vor avea acces mult mai usor la tratamente cu medicamente fabricate din plasma. Primele 10 centre de plasmafereza din Romania vor functiona de la inceputul anului 2023

Asociatia „Donam Plasma” anunta ca pe parcursul anului 2022 va deschide in Romania 10 centre de plasmafereza, care vor colecta de la donatorii romani pana la 200.000 de litri de plasma anual, cantitate suficienta sa acopere necesarul fabricarii medicamentelor derivate din plasma, de care au nevoie pacientii romani: 1000 kg de imunoglobulina normala, minim 2000 kg de albumina si 40.000.000 UI factor de coagulare.

Centrele vor fi operationale incepand cu primul trimestru al anului 2023, vor functiona in 10 mari orase ale tarii, iar investitiile pentru amenajarea, dotarea, autorizarea si operarea acestora se ridica la un total de aproximativ 52 milioane de euro. Toate fondurile vor fi asigurate de catre Asociatia "Donam Plasma", din sponsorizari si parteneriate cu diverse companii private cu experienta in colectarea si procesarea de plasma umana. Pe aceasta cale, Asociatia face un call to action catre toate companiile de profil care doresc sa se alature acestei initiative.

Toate cele 10 centre de plasmafereza se vor supune procedurilor de autorizare si inregistrare in European Plasma Master File (PMF), astfel incat plasma umana colectata in aceste centre sa poata fi procesata in fabricile europene. Plasma umana colectata va fi proprietatea centrelor publice de transfuzie si va fi oferita producatorilor de medicamente derivate din plasma, in schimbul produselor finite necesare pacientilor romani.

Necesitatea implementarii acestor centre de plasmafazare vine in contextul in care, in Romania, peste 20.000 de pacienti romani au nevoie de tratamente cu medicamente fabricate din plasma umana, insa tara noastra a traversat, in ultimii ani, mai multe crize majore de aprovizionare cu imunoglobulina, in conditiile unui deficit global de plasma umana, care este materia prima din care se fabrica aceste medicamente de care depinde si viata pacientilor romani.

„Eforturile noastre de a colecta plasma de la donatorii romani si toate initiativele care au condus spre acest lucru au inceput cu mai bine de 10 ani in urma. Statul roman nu a facut progrese la acest capitol, nici atunci si nici in prezent, astfel ca, am ajuns sa fim singura tara din Uniunea Europeana care nu colecteaza plasma pentru fabricarea medicamentelor derivate.

Iin ultimii ani pacientii romani care sufera de imunodeficiente primare sau secundare, afectiuni autoimune, boli neuro-degenerative au suferit complicatii grave din cauza ca nu au avut acces la tratamentele esentiale fabricate din plasma umana. Consider ca Romania are obligatia sa asigure pacientilor romani accesul la aceste tratamente ce le salveaza viata. Solutia care s-a dovedit eficienta in mai multe tari UE este sa colectam plasma umana de la donatorii romani, pentru a fabrica toate aceste medicamente.

Obiectivul nostru de a deschide o parte din cele 10 centre de plasmafereza, chiar in cursul anului 2022, este unul indraznet; stim ca vom intampina multe situatii dificile, insa avem convingerea ca alaturi de cadrele medicale din multe dintre actualele centre de transfuzie, respectiv impreuna cu partenerii si sponsorii care ni se vor alatura in acest demers, vom reusi sa construim cele 10 centre si sa oferim, astfel, speranta pacientilor romani si o calitate a vietii mult mai buna" – a declarant Florin Hozoc, Presedinte al Asociatiei Donam Plasma.

Calendarul actiunilor din perioada imediat urmatoare cuprinde o ultima perioada de consultari pentru finalizarea documentatiei privind selectia oraselor unde Asociatia va deschide cele 10 centre de plasmafereza, respectiv selectia partenerilor care vor participa la amenajarea si operarea acestora.

De asemenea, pana la sfarsitul lunii martie, comisiile consultative de evaluare, formate din medici, specialisti si reprezentanti ai pacientilor, vor finaliza propunerile privind orasele si partenerii, astfel incat cel tarziu la 30 aprilie 2022 vor comunica orasele si partenerii selectati. Estimam ca in perioada mai 2022 - februarie 2023 se vor finaliza investitiile, respectiv selectia, instruirea personalului si toate procedurile de autorizare, astfel incat in luna februarie a a anului viitor sa aiba loc prima colectare de plasma intr-un centru de plasmafereza autorizat European Plasma Master-File din Romania. Pana cel tarziu la finalul lunii noiembrie 2023 vor fi autorizate toate cele 10 centre, pentru a putea  deveni operationala intreaga capacitate de colectare de plasma pentru fabricarea de medicamente.

Asociatia „Donam Plasma” este o organizatie neguvernamentala, infiintata in Romania in anul 2021, avand ca principal scop sa promoveze donarea de plasma umana pentru fabricarea de medicamente. Mai multe detalii despre Asociatia Donam Plasma, dar si despre initiativa comunicata mai sus si alte activitati derulate, puteti consulta aici: www.donamplasma.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare