Boli

#vitamine #minerale #frigider #bolnavi #alimentatie sanatoasa #alimente bio #carente #carne oua

Ortorexia, obsesia pentru mancatul sanatos

Te obsedeaza atat de tare stilul de alimentatie sanatos, incat frigiderul tau este plin de produse bio? Te gandesti sa elimini chiar si laptele sau iaurturile din meniul copiilor tai? Ai grija, s-ar putea sa suferi de orthorexie, o boala de nutritie care afecteaza din ce in ce mai multi oameni si care se manifesta prin dorinta de a manca numai ceea ce este considerat a fi sanatos.

Desi studiile recente nu au putut dovedi cine este predispus sa cada in aceasta capcana, parerea anumitor specialisti in probleme de sanatate este ca femeile sunt mult mai vulnerabile in fata confruntarii cu ortorexia.

Ce este ortorexia

Medicul Steven Bratman, specialist in probleme alimentare, este cel care a identificat pentru prima oara ortorexia in anul 1997. Numele provine din grecescul "orthos", care inseamna "corect", si "orexis" care inseamna "apetit" si se traduce ca fiind alimentatie corecta.

Astfel, cei care sufera de aceasta tulburare insista sa manance doar alimente bio, "pure" si le evita pe cele procesate.

Anumiti cercetatori sustin ca ortorexia este asociata cu tulburarile obsesiv-compulsive sau de tip anxios si sustin ca acest stil de viata se invecineaza cu anorexia nervoasa.

Ortorexia iti afecteaza sanatatea

Desi este bine sa te ingrijesti ce mananci, o dieta extrem de restrictiva, in care consumi doar anumite alimente, iti poate subrezi sanatatea si te poate lipsi de nutrientii si vitaminele de care organismul tau are nevoie.

Ortorexicii tin sa excluda din meniul lor lactatele, carnea sau ouale, iar asta inseamna ca au carente de vitamina B12, necesara bunei functionari a creierului si a productiei de globule rosii. Glutenul si cerealele sunt alte alimente ce nu se regasesc in alimentatia unui bolnav de ortorexie, iar de grasimi vegetale, precum cele din nuci, seminte sau chiar uleiul de masline, nici nu poate fi vorba.

Pentru ca se supun in permanenta acestui stres legat de mancarea sanatoasa, bolnavii de ortorexie au un nivel ridicat de adrenalina in corp. Terapia cognitiva este cea care ii ajuta sa scape si sa depaseasca obsesiile legate de mancare.



Sursa foto:athleanx.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului