Boli

#culcare #ora culcare #somn

Ora recomandata pentru a ne culca seara. Asa somnul va fi mai odihnitor

Studiile din ultimii ani aduc in atentia publicului tot mai multe informatii despre orele optime pentru somn si despre efectele acestuia asupra starii generale de sanatate.

In ciuda preferintelor individuale, cercetarile arata ca exista un interval specific in care organismul uman raspunde cel mai bine nevoii de odihna, favorizand astfel un somn profund si regenerant.

Cercetatorii din domeniul somnologiei sugereaza ca ora optima pentru culcare este intre 22:00 si 23:00, un interval ce asigura alinierea ritmului circadian cu ciclul natural al corpului. Acest ritm biologic este influentat de factori precum expunerea la lumina naturala si scaderea temperaturii corporale pe parcursul serii.

Studiile indica faptul ca cei care se culca in aceasta fereastra temporala au sanse mai mari sa se trezeasca mai odihniti si energizati, fata de cei care adorm dupa miezul noptii.

Un studiu publicat in Journal of Clinical Sleep Medicine a aratat ca persoanele care mentin o rutina de somn regulata, culcandu-se in intervalul optim, au un risc mai scazut de a dezvolta probleme cardiace si cognitive. In plus, cei care respecta aceasta ora de somn tind sa aiba o capacitate de concentrare mai mare si un nivel mai scazut de stres.

Cum influenteaza ritmul circadian calitatea somnului

Ritmul circadian, cunoscut si ca „ceasul intern” al organismului, este responsabil de reglarea somnului si a starii de veghe, intr-un ciclu de aproximativ 24 de ore. Acest ritm este influentat de lumina, iar expunerea la lumina albastra (de la dispozitive electronice) dupa apus poate perturba ciclul de somn, reducand calitatea acestuia.

Specialistii recomanda reducerea expunerii la lumina artificiala seara, iar utilizarea ecranelor ar trebui evitata cu cel putin o ora inainte de culcare. Astfel, corpul poate incepe sa produca melatonina, hormonul somnului, care induce senzatia de oboseala si pregateste corpul pentru odihna. Persoanele care respecta aceste practici tind sa adoarma mai usor si sa aiba un somn mai adanc, reducand astfel senzatia de oboseala la trezire.

In cazul celor care au un program de lucru nocturn sau variabil, este esential sa ajusteze rutina de somn si sa creeze un mediu cat mai intunecat si linistit, pentru a „pacali” corpul sa intre intr-o stare de somn adecvat.

Sfaturi pentru un somn odihnitor

Pentru a ne bucura de beneficiile unui somn odihnitor, este important sa respectam cateva principii simple:

Stabilirea unei rutine: Culcarea si trezirea la aceeasi ora zilnic ajuta corpul sa intre intr-un ritm constant, reducand astfel dificultatile de adormire si trezire.

Un mediu propice somnului: Camera trebuie sa fie intunecata, linistita si racoroasa. Temperatura ideala pentru somn este de aproximativ 18-20 de grade Celsius, iar reducerea zgomotelor si utilizarea draperiilor opace pot imbunatati semnificativ calitatea odihnei.

Evitatea stimulatorilor: Consumul de cafeina, nicotina sau chiar mese grele seara tarziu poate afecta negativ calitatea somnului. Ideal este sa limitam consumul de astfel de substante cu cel putin 3-4 ore inainte de culcare.

Implementarea acestor recomandari poate avea un impact pozitiv asupra calitatii somnului si, implicit, asupra starii generale de sanatate. Respectarea orei recomandate pentru somn nu doar ca faciliteaza regenerarea organismului, dar ajuta si la mentinerea unui echilibru psihic mai bun, cu beneficii evidente asupra concentrarii si starii emotionale pe termen lung.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare