Boli

#ochelari #cornee #dioptrii #glob ocular #interventie #operatie #ochi #vedere #corectie #lasik

Operatia LASIK, corectia chirurgicala a vederii

Interventia LASIK are rolul de a modifica forma corneei, membrana transparenta situata deasupra globului ocular. Chirurgul decupeaza cu ajutorul unui instrument special (microcheratom) o bucata asemanatoare unui capacel, pentru a indeparta tesutul afectat, dupa care o reaplica. Astfel, persoanele cu probleme de vedere nu mai sunt obligate sa poarte ochelari sau lentile de contact.

 

Cine poate beneficia de operatie?

Pacientii care doresc sa recurga la interventia LASIK o pot face numai dupa ce au implinit 18 ani. Se presupune ca persoana a incetat sa creasca si acuitatea vizuala nu se mai schimba. Daca se face operatia inainte de aceasta varsta este posibil ca pacientul sa se reintoarca mai tarziu pentru o reinterventie” a afirmat medicul oftalmolog Codruta Popescu.
De asemenea, este necesara o grosime a corneei apreciata de unii doctori ca fiind intre 450-480 de microni si de altii intre 500-530 microni. O contraindicatie relativa este o pupila mai mare de 7 mm, situatia fiind mai complicata daca se combina cu o miopie mare (creste riscul vederii cu halou in timpul noptii).
In cazul persoanelor care efectueaza activitati fizice dure, este posibil ca in loc de o interventie LASIK sa se opteze pentru PRK (keratectomie fotorefractiva). Singurul inconvenient este durata mai mare a perioadei de vindecare, deoarece corneea are nevoie de 36 de ore pentru reepitelizare. In tot acest timp, vederea este incetosata si exista senzatia de corp strain.

De retinut inainte de operatia LASIK

Medicul oftalmolog Codruta Popescu precizeaza care sunt criteriile de care trebuie sa tinem cont in momentul in care optam pentru o operatie LASIK:

1. Ochii tai trebuie sa fie perfect sanatosi. Daca exista conditii care afecteaza raspunsul la interventia chirurgicala sau vindecarea ulterioara, trebuie sa astepti pana cand aceste probleme se rezolva (de exemplu: ochi uscati , conjunctivita). In unele cazuri cum ar fi cataracta care interfera cu acuitatea vizuala, keratoconus sau galucom operatia este contraindicata.
2. Trebuie sa fii adult. Pacientii sub 18 ani sunt operati doar in cazuri exceptionale.
3. Trebuie sa ai o vedere stabila. De obicei, vederea se stabilizeaza in jurul varstei de 20 de ani, dar medicul este cel ce va hotari daca dioptriile sunt definitive.
4. Daca esti insarcinata, schimbarile hormonale modifica forma corneei, ceea ce determina modificari ale dioptriilor. Interventia chirurgicala nu se poate face decat dupa normalizarea endocrina de dupa nastere, care poate dura cateva luni. De asemenea, medicamentele pe care trebuie sa le folosesti inainte si dupa operatie (antibiotice si steroizi) pot afecta bebelusul.
5. Bolile autoimune sau degenerative. Daca suferi de o boala din aceasta categorie, este bine sa stii ca nu trebuie sa te operezi: sindromul Sjogren, artrita reumatoida, diabet zaharat tip 1, HIV, SIDA, de fapt toate bolile ce interfera cu vindecarea postoperatorie.
6. Dioptriile trebuie sa fie intre anumite limite. Daca ai miopie mare, ceea ce presupune inlaturarea unei parti mari din tesutul cornean, procedura LASIK poate fi contraindicata si trebuie aleasa o alta metoda chirurgicala, cum ar fi implantul de lentila artificiala.

Riscuri si complicatii pentru LASIK

De regula, acesta procedura este extrem de rar cauza unor complicatii care sa duca la pierderea permanenta a vederii. „Multe complicatii pot fi rezolvate prin reinterventii pe ochiul operat. Alegerea unui chirurg bun pentru tine este probabil cea mai sigura cale de a reduce riscurile operatiei. Un chirurg experimentat iti va spune daca esti sau nu pregatit pentru operatia LASIK. Chiar daca in cazul tau acest procedeu nu este posibil, poti beneficia de alt tip de interventie” a mentionat dr Popescu.


Increderea in LASIK a crescut in ultimii ani datorita ratei mare de succes si a tehnologiei din ce in ce mai avansate. Studiile demonstreaza ca numarul complicatiilor grave este in jur de 1% . De aceea, inainte de operatie, asigura-te ca ai discutat toate amanuntele cu chirurgul tau, pentru ca rezultatul sa se ridice la nivelul astepterilor tale.

Exista posibilitatea, din fericire in numar mic, ca unii pacienti sa vada dublu, sa traiasca senzatia de ochi uscati sau sa aiba dificultati la vederea nocturna ( halouri in jurul surselor de lumina, stele luminoase, vedere tulbure). Deoarece vederea se schimba des dupa operatie, de obicei in bine, multe studii masoara vederea imediat postoperator, la o luna, trei luni si sase luni”, a completat medicul oftalmolog.

Cand nu merge bine operatia LASIK?


Exista anumite cazuri, de regula neinvestigate suficient inainte de operatie, al caror rezultat nu este multumitor pentru pacient. „Din pacate, sunt situatii in care retina este fragila si se rupe sau se produce hemoragie intraoculara. De asemenea, ochii sunt prea uscati pentru a suporta operatia si atunci calitatea vederii dupa interventie este slaba, iar uscaciunea ochilor devine chiar dureroasa. In unele cazuri a fost nevoie de sustinere din partea psihologilor. Acestia afirma ca pacientii cu operatii LASIK nereusite devin depresivi, au insomnii, isi pierd autonomia si unii chiar au porniri suicide” a precizat dr. Codruta Popescu.

Ochii uscati, ca urmare dupa interventia LASIK, sunt un simptom des intilnit. Din fericire, in multe cazuri dispare dupa cateva saptamani de tratament cu lacrimi artificiale. Insa, aceasta senzatie suparatoare poate persista la o mica parte dintre pacienti.

Totusi, aceste cazuri extreme cand rezultatul nu este cel dorit sunt foarte rare. Un studiu al Societatii Americane de Cataracta si chirurgie refractiva ce insumeaza 32.000 de pacienti operati in lume in ultimii ani arata ca mai mult de 95% dintre pacienti s-au declarat foarte multumiti.

Pentru a evita situatiile neplacute, inainte de operatie, medicul oftalmolog Codruta Popescu ne recomanda sa tinem cont de cateva sfaturi:
- afla cat mai multe informatii despre operatie;
- cere o a doua opinie inainte de interventie,
- nu semna acordul pentru operatie in graba; ia-l acasa , citeste-l cu grija si intreaba chirurgul sau echipa operatorie despre tot ce nu-ti este clar.
- exista intotdeauna un mic risc in orice procedura chirurgicala; ia in consideratie nivelul tau de toleranta la risc.

Citeste mai mult despre chirurgia refractiva AICI.

Informatiile au fost oferite de catre doamna doctor oftalmolog Codruta Popescu -www.optica.com.ro

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului