Boli

#persoane cu cancer #sanatate emotionala #platforma online #plan #nutritie #cancer

Onco-plan.ro, platforma online cu informatii despre nutritie, sanatate emotionala si comunicare dedicata persoanelor cu cancer, lansata astazi

Un stil de viata adaptat unui diagnostic de cancer si mentinerea unei stari emotionale echilibrate pot contribui la cresterea calitatii vietii pacientilor diagnosticati cu cancer. Onco-plan.ro este o noua platforma digitala dezvoltata de MSD Romania in parteneriat cu Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) ce ajuta persoanele cu cancer sa preia initiativa in crearea unui plan de gestionare a provocarilor emotionale, de sanatate si comunicare ce apar in urma unui astfel de diagnostic.

Pe langa efectele secundare ale tratamentului resimtite la nivel fizic, cancerul are un impact multidimensional asupra vietii pacientilor, afectandu-le nivelul de functionalitate fizica, senzoriala, cognitiva, psihologica, familiala, sociala si spirituala. 4 din 10 pacienti acuza scaderi ale apetitului si aproape 70% resimt cel putin o schimbare chemosenzoriala. Alte schimbari la nivel de nutritie si stil de viata raportate de pacientii cu cancer au fost modificarile raportate in frecventa cu care iau masa, pierderi in greutate si sensibilitati crescute la nivelul gustului. Mai mult decat atat, una din doua persoane diagnosticate cu cancer se confrunta cu stres psihologic semnificativ.

Onco-plan.ro este o resursa valoroasa in contextul unui diagnostic de cancer, pacientii avand nevoie de informatii adecvate pe masura ce termina tratamentul si cauta sa isi imbunatateasca starea de sanatate pe termen lung. Nimeni nu ar trebui sa treaca singur printr-un diagnostic de cancer. Platforma ajuta persoanele cu cancer si pe apropiatii lor sa se implice in crearea unui plan de gestionare a provocarilor emotionale si de sanatate, oferind informatii despre nutritia adecvata, mecanismele de gestionare a unui astfel de diagnostic si strategiile de comunicare eficienta cu cei din jur. Acest proiect este inspirat de angajamentul MSD de a creste nivelul de informare privind sanatatea in randul populatiei si a pacientilor din Romania, ajutandu-i astfel sa acceseze mai facil serviciile sistemului de sanatate, sa inteleaga importanta preventiei in cancer, sa caute diagnosticare timpurie si sa respecte schema de tratament”, a declarat Nicolas Renard, Managing Director MSD Romania.

In fiecare an, aproximativ 11,000 de romani sunt diagnosticati cu cancer pulmonar. Aceasta afectiune se situeaza pe primul loc in Romania, atat ca numar de cazuri, cat si ca numar de decese in randul barbatilor, si devine o cauza frecventa de mortalitate si in randul femeilor. Din pacate, cancerul pulmonar nu dispune de aceleasi resurse, suport si empatie la nivel public precum alte tipuri de cancer. Acest lucru este cauzat, in mare parte, de stigma generalizata, puternic asociata cancerului pulmonar. Stigma este asociata in mod clar si stresului derivat din acest diagnostic si rezultatelor precare de sanatate ale pacientilor cu cancer pulmonar.

"Un diagnostic de cancer poate da peste cap viata unui om, atat fizic, cat si emotional. In vreme ce exista provocari universale asociate oricarui diagnostic de cancer, multe persoane se confrunta, de asemenea, cu probleme unice pentru tipul lor specific de cancer. Pe masura ce comunitatea se concentreaza asupra cresterii ratei de supravietuire, suportul pentru pacienti si sprijinul acestora in lupta cu cancerul pulmonar nu au fost niciodata mai importante. Oamenii afectati de aceasta boala au nevoie de informatii in care sa poata avea incredere, de resurse care sa ii ajute in imbunatatirea starii de sanatate. Pentru a atinge obiectivul de dublare a ratei de supravietuire la 5 ani in cancerul pulmonar pana in 2025, managementul multidisciplinar, asistenta continua pentru sprijin psihosocial atat pentru pacienti cat si pentru familiile lor, precum si cresterea nivelului de constientizare a bolii sunt printre domeniile cheie de interventie", a declarat Cezar Irimia, Presedinte FABC.

Melanomul este cea mai grava forma de cancer de piele. Caracterizat prin creşterea necontrolata a celulelor care produc pigment, melanomul este responsabil de 1% din totalul cancerelor cutanate diagnosticate si provoaca majoritatea deceselor cauzate de cancerul de piele. In Romania, anul trecut au fost estimate 1107 cazuri noi de melanom, in timp ce 25% dintre pacienti au fost diagnosticati in stadiile III si IV.

“De cele mai multe ori, pacientii cu cancer, precum si familia si apartinatorii se concentreaza doar pe aspectul medical al tratamentului, ignorand astfel alte componente semnificative pentru imbunatatirea starii de sanatate, cum ar fi schimbarile in stilul de viata, dieta sau gestionarea stresului emotional. Dupa cum evidentiaza cercetarile si studiile, aceste componente au un impact semnificativ. Prin urmare, onco-plan.ro este o resursa valoroasa care se concentreaza pe nevoile neacoperite ale persoanelor cu cancer, ajutandu-le sa obtina sprijinul de care au nevoie dincolo de tratament”, a mai declarat Presedintele FABC, Cezar Irimia.

Onco-plan.ro ofera persoanelor diagnosticate cu cancer pulmonar si melanom informatii esentiale pentru imbunatatirea starii de sanatate, structurate pe patru piloni cheie: nutritie, sanatate emotionala, comunicare si detalii despre rolul unui navigator de pacienti.

Comunicarea si stresul emotional

Familiile au un rol foarte important deoarece contribuie la crearea contextului in care persoana cu cancer raspunde la aceasta boala. Comunicarea dintre pacientul cu cancer si familia acestuia are un impact bilateral, cu efecte atat asupra calitati vietii, cat si asupra starii de bine a pacientului si a familiei.

Comunicarea cu o persoana cu cancer este o problema delicata si trebuie tratata cu grija si consideratie pentru persoana in cauza. Pacientii pot experimenta sentimente de furie ori frustrare atunci cand primesc diagnosticul de cancer si este foarte important ca, incepand din aceste momente, pacientii sa primeasca suportul familiei si al apartinatorilor.

“In aceeasi masura, relatia doctor-pacient este un aspect esential atunci cand vorbim despre aceasta boala. Comunicarea in contextul unui diagnostic de cancer este o abilitate cheie. Pacientul trebuie sa se simta liber sa puna cat mai multe intrebari, sa gaseasca empatie si incredere reciproca in relatia cu medicul sau, avand un sentiment de suport continuu”, a spus Prof. dr. Dégi László Csaba, psiho-oncolog, Presedintele Asociatiei Romane de Servicii si Comunicare in Oncologie.

Nutritia

Supravietuitorii trebuie incurajati sa duca si sa mentina un stil de viata sanatos, intrucat cercetarile au demonstrat clar ca un stil de viata sanatos nu este asociat numai cu o mai buna sanatate fizica, ci si cu o calitate mai buna a vietii si o speranta mai mare de viata, in general. Nutritia este un element cheie in gestionarea corecta a cancerului. Atat boala in sine, cat si tratamentul afecteaza toleranta nutritionala individuala, motiv pentru care planul de nutritie trebuie personalizat pentru fiecare pacient.

“Este o greseala frecventa ca pacientii cu cancer sa adopte o dieta saraca in calorii si proteine, care deseori duce la scaderea in greutate. De vreme ce acest lucru nu este un rezultat recomandat, este important ca acestia sa primeasca sfaturi corespunzatoare, precum si sa urmeze o dieta echilibrata si diversificata, cu preparate sanatoase care sa ii ajute sa isi pastreze forta fizica pe durata curelor de tratament. Conform unui studiu recent, in randul pacientilor cu melanom aflati in tratament cu imunoterapie anti-PD-1, consumul ridicat de fibre a fost asociat cu o mai mare diversitate a microbiomului intestinal si un raspuns mai bun la tratament”, a declarat Dr. Ruxandra Plesea, medic specialist diabet si nutritie.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare