Boli

#octavian jurma # cazuri coronavirus #coronavirus

Octavian Jurma, avertisment sumbru! Vom avea peste “10.000 de cazuri pe zi”

Numarul de cazuri de Covid este in continua crestere si in Romania. Noul val pandemic, care face multiple victime in Europa, este din ce in ce mai pronuntat si in Romania.

Cercetatorul Octavian jurma afrma ca “fie varful de 10,000 de cazuri va fi atins la finalul lunii iulie, fie ca la mijlocul lunii august varful va fi la peste 20,000 de cazuri pe zi”.

“Al treilea raport zilnic ofera deja un pattern familiar raportarilor din Romania, cu varful saptamanal marti si valori in jurul mediei saptamanale pana duminica. Acest lucru ne permite sa estimam destul de precis ziua in care vor fi atinse oficial anumite valori. 

Asa cum se vede si din tabelul cu prognoza simpla, chiar daca acest ritm de crestere incepe sa scada progresiv de la 100% spre 50% pe saptamana, pragul de 10,000 de cazuri pe zi va fi depasit marti, 26 iulie 2022. 

Aceasta inseamna fie ca varful de 10,000 de cazuri va fi atins la finalul lunii iulie, fie ca la mijlocul lunii august varful va fi la peste 20,000 de cazuri pe zi. 

Este destul de sigur ca pragul de 10,000 de cazuri va fi atins. Nu este insa clar ce urmeaza dupa. Avem doua scenarii posibile: 

1. un platou inalt in luna august, asa cum s-a intamplat in 2020 dupa suspendarea legii carantinei 

2. o faza descendenta de scurta durata 

In ambele scenarii reluarea cresterii pe fondul lipsei complete de masuri de preventie in scolii este foarte probabila, alimentata si de importul noilor variante la revenirea din vacantele din strainatate 

In graficul de sub tabel aveti rata de crestere pentru cei mai importanti indicatori. Se vede cum debutul internarilor are loc conform asteptarilor teoretice, la 2 saptamani dupa debutul cresterii numarului de cazuri, iar cel al internarilor la ATI si deceselor la 3-4 saptamani. 

Astfel saptamana trecuta este prima saptamana care ne ofera o imagine completa a ratei de cuplare intre aceste variabile.  

Impresia initiala este ca severitatea BA5 in Romania este usor mai ridicata decat a Omicron-BA1 dar mai scazuta decat Delta ceea ce inseamna ca impactul va depinde mai degraba de durata valului 6 decat de virulenta BA5. Acest profil era asteptat si in urma studiilor teoretice si de laborator ale BA5. 

Ce ma ingrijoreaza este cresterea cu 106% a deceselor saptamana trecuta, precum si faptul ca deja media deceselor din aceasta saptamana este cu 25% mai mare decat cea de saptamana trecuta. Cresteri saptamanale cu 100% a deceselor am avut doar in valul 4-Delta. Maximul din valul 5-Omicron a fost de 50.6%. 

Daca ajustam cresterea deceselor la cresterea numarului de cazuri, varianta Omicron-BA5 pare sa fie cam la 50% din virulenta Delta. Sa speram insa ca acest raport va scadea in saptamanile urmatoare pentru ca daca vom avea de 2x mai multe cazuri decat in valul 4-Delta atunci exista riscul sa avem acelasi numar de decese. 

Acestea sunt doar speculatii teoretice in acest moment. Exista motive sa speram ca valul BA5 va fi mai apropiat de valul 5 decat de valul 4 ca impact.

Ar fi insa prudent sa speram la ce este mai bine dar sa ne pregatim pentru ce este mai rau, mai ales ca avem semne ca poate fi mai rau. In felul acesta valul 6 nu ne va lua din nou prin surprindere”, scrie cercetatorul Octavian Jurma pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare