Boli

#ochi #vedere #degenerescenta maculara #lentile de contact #omega 3

Cum scapi de senzatia de ochi uscati

Ochii tai sunt uscati, obositi si iritati? Exista riscul sa suferi probabil de uscaciune oculara, afectiune cunoscuta si sub numele de sindromul ochilor uscati. Aceasta tulburare rezulta dintr-o productie insuficienta sau o evaporare excesiva a lacrimilor.

Senzatia de ochi uscati (denumita medical keratoconjunctivita) este o tulburare oculara intalnita din ce in ce mai frecvent in ultimii ani, din diverse cauze: utilizarea indelungata a calculatorului, folosirea lentilelor de contact sau administrarea anumitor medicamente. La aceste cauze se adauga bineinteles varsta pacientului, uscaciunea oculara fiind una dintre problemele curente cu care se confrunta persoanele in varsta.

 

Simptomele ochilor uscati

 

Persoanele care se confrunta cu senzatia de ochi uscati resimt o jena oculara, traiesc cu impresia ca au praf in ochi si au o senzatie de mancarime. Ochii uscati se pot inrosi, obosesc foarte repede si prezinta sensibilitate la schimbarile de temperatura si umiditate. Uneori, vederea poate deveni neclara.

Lacrimile formeaza un film protector fizic si antiseptic pentru ochi. In absenta acestora, suprafata ochilor se usuca, se fisureaza si devine vulnerabila, in special in urma unor infectii. In absenta ingrijirii adecvate a ochilor, aceasta uscaciune oculara poate duce la o iritare cronica a ochiului si chiar poate fi cauza leziunilor de la nivelul corneei, afectiuni denumite keratite.

 

Cauzele ochilor uscati

 

O cantitate insuficienta de secretii lacrimale (lacrimi) sau absenta anumitor elemente din compozitia lor pot provoca o uscaciune a ochilor. Varsta este prima cauza a sindromului de ochi uscati. In urma procesului de imbatranire, productia lacrimilor prin intermediul glandelor lacrimale este mai putin abundenta. Din acest motiv, se estimeaza ca in jur de 15-20 % dintre persoanele care sufera de senzatia de ochi uscati au peste 60 de ani.

Femeile sunt cele mai afectate, in special cele aflate la menopauza, perioada in care modificarile hormonale pot influenta calitatea si cantitatea lacrimilor. Sindromul de ochi uscati poate fi astfel asociat si altor boli sau poate aparea ca reactie in urma administrarii unor medicamente.

Pe de alta parte, poluarea, tutunul, climatizarea, perioadele indelungi petrecute in fata calculatorului sunt de asemenea situatii care pot accentua uscaciunea oculara.

 

Tratamentul pentru ochi uscati

 

In primul rand, pentru a se stabili tratamentul, trebuie descoperita cauza posibila a aparitiei senzatiei de ochi uscati:

  • Citeste cu atentie prospectul medicamentelor care ti-au fost prescrise pentru a verifica daca senzatia de ochi uscati nu este unul dintre efectele neplacute ale acestora. Nu schimba tratamentul, administrandu-ti dupa propria decizie medicamente aparent similare, fara sa vorbesti inainte cu medicul;
  • De asemenea, consultul medical este foarte important in cazul unei persoane care sufera deja de afectiuni oculare, inca din prima clipa din care apar simptomele sindromului de ochi uscati.

 

In mod paradoxal, uscaciunea oculara poate antrena un reflex de lacrimare, ca raspuns al lipsei de umidificari fiziologice a ochiului. Totusi, in fata unor simptome mai putin severe, farmacistul sau medicul generalist iti poate prescrie un colir pentru ochi. Atentie insa, trebuie sa eviti orice produs care contine conservanti.

Pe de cealalta parte, in conditiile in care simptomele persista sau se agraveaza, se impune consultul medical de specialitate care va confirma diagnosticul in urma unor teste adaptate. Tratamentul consta in general in lubrifierea oculara cu ajutorul lacrimilor artificiale, administrate in momentul resimtirii senzatiilor neplacute. In functie de severitatea afectiunii, poate fi prescris un tratament anti-inflamatoriu.

Purtatorii de lentile de contact pot folosi un ser fiziologic sau daca uscaciunea persista un gel. Insa, in general in cazuri de uscaciune puternica se recomanda renuntarea la lentilele de contact.

 

Masuri de prevenire

 

  • Daca ai impresia ca ai ochii uscati, evita situatiile care provoaca accentuarea simptomelor: o atmosfera foarte uscata sau cu mult fum, statul indelung in fata calculatorului;
  • Plaseaza un umidificator in camera in care iti petreci majoritatea timpului, mai ales daca aerul este foarte uscat;
  • Clipeste cat mai des in mod voluntar, pentru a completa clipirile efectuate din instinct;
  • Evita sa folosesti lentile de contact de la primele semne ale aparitiei senzatiei de ochi uscati si apeleaza la ochelarii de vedere;
  • In ultimii ani, studii de specialitate au demonstrat ca nutritia joaca un rol important in mentinerea sanatatii ochilor. Acestia au stabilit ca persoanele care au consumat acizi grasi omega 3 au prezentat riscurti scazute de a suferi de degenerescenta maculara si implicit de uscaciune oculara.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare