Boli

# lentile ochelari # curatare ochelari #ochelari vedere

Ochelarii de vedere nu trebuie stersi cu servetele speciale. Este cea mai mare prostie.

Odata ce ai devenit purtator de ochelari de vedere, trebuie sa ai mare grija la intretinerea lor si curatarea acestora.

Mihai Oprea, un optometrist, spune ca una dintre cele mai mari greseli pe care le fac persoanele care poarta ochelari este sa ii stearga cu servetele umede.

"Cea mai proastă decizie pe care poţi să o iei pentru ochelarii tăi sunt şerveţelele umede care se găsesc de cumpărat în magazinele de optică sau să foloseşti spray-uri. În ultima vreme, am văzut la marile centre comerciale nişte indivizi care vând la o tarabă astfel de spray-uri şi spun că fac nu ştiu ce. Aiurea! Dau un exemplu: la spălătoria auto, când te duci să speli maşina, nu bagă nimeni un burete plin de spumă şi se apucă să spele caroseria. Primul lucru pe care îl face este să dea cu jet de apă pentru a înlătura praful şi nisipul de pe maşină. După asta o degresează şi apoi o spumează şi la sfârşit o clăteşte. La fel şi la ochelari. Ai dat praful la o parte cu apă, praful este cel mai fin nisip, da? Dacă tu freci cu un şerveţel umed sau pulverizezi soluţia din spray pe o suprafaţă lucioasă, vei zgâria acea suprafaţă, iar mizeria rezultată o vei împinge între şanţul dintre ramă şi lentilă. D-aia se înverzesc ramele pe margine sau d-aia se îmbâcsesc, pentru că atunci când ştergi cu şerveţelul următoarea dată, iei mizeria de pe margini şi o mai bagi o dată pe mijlocul lentilei.

Mizeria de pe lentile este sebumul de pe faţa noastră, fondul de ten, fixativul. Sau ai băut o cola şi au sărit stropi pe lentilă, sau ai discutat cu cineva care vorbea „cu precipitaţii“, sau ţi-a sărit ciorbă pe lentilă, n-are importanţă, se pot întâmpla multe. Dacă nu îi speli, toate astea se află pe ochelari. Deci, în primul rând, înlăturăm praful cu jet de apă, pentru că praful este microabraziv. Apoi, pasul al doilea: folosim săpunul care degresează atât lentilele, cât şi rama. Astfel, lentilele vor fi mult mai clare, grăsimea este înlăturată total şi de pe ramă, şi de pe lentilă. Cine poartă rame din material plastic ajunge după vreun an şi ceva să aibă braţele ramelor albe de sare pentru că sarea din transpiraţie intră în material. Se întâmplă asta pentu că nu-i spală", a declarat Mihai Oprea, intr-un interviu pentru Adevarul.

Ochelarii se spala cu apa si sapun

"Îi spălăm cu orice fel de săpun, n-are importanţă. Că ai un şerveţel umed în portofel, rucscac pentru că te-ai dus în vârf de munte şi nu ai chiuveta după tine, înţeleg. Că ai un şerveţel în torpedou e altceva, asta e, nu moare lentila dacă o speli de cinci ori pe lună cu şerveţelul umed, dar comportamentul de îngrijire trebuie să fie cu apă şi cu săpun. Aţi avut poate ceas cu curea de piele. Aţi văzut cum miroase după un an cureaua aia? Ceea ce înseamnă că sebumul, produsele cosmetice care staţionează mult pe o suprafaţă o deteriorează, o atacă în timp. Cineva care este obişnuit să-şi spele ochelarii rămâne în contact permanent cu ideea de claritate. Ceea ce înseamnă că, fiind atent tot timpul la claritate, când i s-au zgâriat lentilele sau i s-au schimbat dioptriile în globul ocular, el merge automat la control. Totul porneşte de la cum îţi cureţi ochelarii. Dacă eşti atent să fie totul clar, eşti atent să vezi tu clar, îţi iei lentile bune, te duci la control periodic şi tot aşa. Totul pleacă de la o chestie foarte simplă, de la curăţarea ochelarilor", a adaugat optometristul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare