Boli

#dantura #dinti #carii dentare #obturatia de canal # scoaterea nervului

Obturatia de canal

Obturatia de canal este o procedura stomatologica la care nu ar trebui sa apelam niciodata. Aceasta procedura reprezinta ultima sansa de salvare a unui dinte. Igiena orala corecta si controalele de rutina la cabinetul stomatologic pot preveni obturatia de canal.

 

Ce este obturatia de canal


Obturatia de canal este o procedura stomatologica menita sa salveze un dinte foarte cariat sau infectat. In timpul acestei proceduri, nervul si pulpa dintelui sunt indepartate, iar interiorul dintelui este curatat si etansat.

Nervul nu este esential pentru sanatatea dintelui. Functia nervului este mai mult senzoriala, ajutandu-ne sa simtim temperatura unui aliment.
 

De ce trebuie indepartat nervul


Atunci cand nervul unui dintre este distrus, bacteriile patrund mult mai usor in dinte, ducand la infectii. Aceste infectii sunt extrem de grave pentru sanatatea danturii.

Printre consecintele grave ale infectiilor se numara umflarea zonei afectate, care poate acapara si o parte din fata, gat sau cap si pierderea smaltului dentar .
 

Cauzele distrugerii nervului


Nervul unui dinte se poate distruge in urma cariilor netratate, procedurilor repetate asupra dintelui sau traumelor suferite la nivelul fetei.
 

Simptome care indica necesitatea unei obturatii de canal


Principalele simptome sunt:

  • dureri severe in timpul masticatiei
  • sensibilitate prelungita la consumul de alimente reci sau fierbinti
  • decolorarea dintelui
  • inflamarea gingiilor.

 

Ce se intampla in timpul procedurii


Aceasta procedura stomatologica necesita mai multe vizite la cabinetul unui medic specialist. Medicul stomatolog va efectua apoi o radiografie dentara pentru a vedea canalul dintelui si pentru a detecta posibilele infectii.

Apoi este aplicat un anestezic local asupra zonei respective, iar dintele este izolat pentru a preveni umezirea cu saliva. Nervul, pulpa si bacteriile din interiorul dintelui sunt extrase din canalul dentar. Dintele este apoi curatat.

Dupa curatare, dintele este umplut si inchis in aceeasi zi. Doar in cazul unor infectii grave, dintele este supus unui tratament. Pasta definitiva umple apoi canalul dentar.

In cazul cariilor severe, dupa obturare este necesara si aplicarea unei coroane dentare.
 

La ce trebuie sa te aspeti dupa obturatia de canal


In primele zile dupa aceasta procedura stomatologica, dintele este sensibil, din cauza inflamatiei tesuturilor. Acest disconfort poate fi insa tratat cu medicamente care contin ibuprofen.

Pana la definitivarea procedurii, este indicat ca alimentele sa fie mestecate pe cealalalta parte a danturii. Acest lucru previne contaminarea dintelui cu bacterii si umplerea lui cu resturi alimentare.
 

Complicatiile obturatiei de canal


Chiar daca medicul stomatolog a curatat si inchis bine dintele, exista riscul aparitiilor unor noi infectii. Printre cauzele noilor infectii se numara:

  • existenta unui alt canal dentar care nu a fost curatat
  • dintii cu radacini deformate, care nu permit extragerea nervului
  • neindepartarea totala a pulpei infectate
  • alergia la materialele folosite in timpul procedurii
  • fisuri nedetectate ale dintelui
  • descompunerea materialelor folosite la umplerea dintelui.

 

Cum se poate preveni obturatia de canal


Mentinea unei igiene orale corecte, vizitele regulate la medicul stomatolog, evitatarea consumului de alimente si bauturi care deterioreaza dantura sau purtarea unei masti de protectie atunci cand sunt efectuate activitati dure sunt principalele masuri de prevenire a infectiilor si distrugerii danturii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare