Boli

#sedentarism serviciu #sanatate #afectiuni #sedentarism

Obiceiuri sanatoase la birou

La birou petrecem cea mai mare parte din zin, astfel ca este foarte important sa adoptam obiceiuri sanatoase, sa bem multa apa si sa consumam alimentele potrivite.

Intinde muschii intregului corp. Statul pe scaun nu reprezinta postura naturala a corpului uman. Orele indelungate de stat jos intind si lungesc anumite categorii de muschi, care se afla intr-o stare permanenta de contractie si extensie. In timp, aceasta presiune slabeste musculatura.

Pentru persoanele care petrec mult timp in fata calculatorului, pe scaun, exercitiile de intindere a mushilor reprezinta o adevarata provocare. Sedentarismul afecteaza musculatura si in timp duce la dureri de spate si abdomen protuberant.

Pentru a preveni amortirea si slabirea musculaturii este indicat ca la fiecare ora de stat pe scaun sa iei o mica pauza si sa iti intinzi muschii, timp de 10 secundere la fiecare intindere.

Hidrateaza-te. Majoritatea oamenilor consuma apa doar atunci cand mananca sau imediat dupa o masa copioasa. Organismul uman are insa nevoie de hidratare continua, pe tot parcursul zilei. Este astfel indicat sa tii la indemna o sticla cu apa din care sa bei cate un pahar la fiecare ora. Vei observa ca esti mult mai energic si nu mai poftesti la gustari nesantoase.

Stai drept. La serviciu, evita pozitia proasta a corpului. Incearca sa stai cat mai drept. Atunci cand adopti o pozitie incorecta, intreg corpul are de suferit, insa in special incheieturile si spatele. Asigura-te ca genunchii formeaza un unghi de 90 de grade cu podeaua, iar spatele este drept, lipit de scaun. Coatele trebuie sa stea sprijinite, iar monitorul calculatorului trebuie sa fie la nivelul ochilor, astfel incat sa nu te apleci sau sa te intinzi pentru a vedea mai bine.

Elimina toate tentatiile alimentare de pe birou. La serviciu, incearca ca pe birou sa nu ai niciun fel de aliment, in afar de sticla de apa. Indiferent cat de mult poftesti la produsele de tip junk food, incearca sa te controlezi. Trebuie sa constientizezi ca anumite alimente nu sunt sanatoase pentru tine si iti pot face mult rau.

Alimentele prajite, cu branza, grasime, unt, sare sau zahar, dar si bauturile carbogazoase nu trebuie sa se gaseasca la tine pe birou. Duc la balonare si la depunerea de grasimi, in special in zona abdominala. In locul acestor alimente poti alege iaurturi degresate, migdale si cereale integrale.

Fii activ. La fiecare ora de munca, fa o pauza scurta de 5 - 10 minute si plimba-te putin. Intinde muschiisi bea apa. Fa orice fel de miscare care sa te mentina activ si sa iti stimuleze intreaga musculatura.

Fa liste. Listele cu taskuri sunt metode perfecte care ii spun corpului si mintii tale ce trebuie sa faca la locul de munca. Urmeaza aceste liste cat mai strict si incearca sa nu pierzi timpul cu pauzele prea lungi, discutiile cu colegii sau pauza de masa. De asemenea, evita sa petreci prea mult timp pe site-urile de socializare.

Fa mai putine pauze de fumat. Cele mai multe prietenii se leaga la loculde fumat, insa acest lucru inseamna si mai multe pauze si o productivitate mai redusa. Multe companii au interzis total fumatul la locul de munca, insa in majoritatea angajatii pot petrece cateva minute la o tigara. Daca vrei insa sa termini treaba mai repede, este indicat sa limitezi aceste pauze de tigara.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului