Boli

#stres #somn #alcool #alimentatie #sistem imunitar

Obiceiuri nocive care afecteaza sistemul imunitar

Esti stresat tot timpul, ai o alimentatie nesanatoasa si dormi foarte putin? Este posibil ca sistemul tau imunitar sa fie afectat de acest stil de viata haotic. Invata sa recunosti obiceiurile nocive, ca apoi sa iti imbunatatesti sanatatea prin eliminarea lor din programul cotidian!

1 Fumatul si sistemul imunitar

Fumatul slabeste sistemul imunitar, care devine mai sensibil in fata gripelor si racelilor, ceea ce permite patrunderea mai usoara in organism a virusurilor si bacteriilor. In plus, fumatul duce la agravarea afectiunilor pulmonare.

2 Lipsa somnului si sistemul imunitar

Lipsa somnului afecteaza rezistenta sistemului imunitar, care devine mai sensibil la factorii novici din mediul incojurator. In schimb, odihna corespunzatoare ajuta organismul sa isi refaca rezervele de energie, necesare pentru a face fata infectiilor.

De asemenea, lipsa somnului mareste riscul de numeroase alte afectiuni precum depresie, diabet si obezitate. Majoritatea adultilor au nevoie de 7-9 ore de somn pe noapte.

3 Consumul de alcool si sistemul imunitar

Consumul in exces de alcool distruge stratul protector de la nivelul esofagului si cavitatii bucale, ceea ce face ca virusurile si bacteriile sa ajunga mai rapid in organism. Pentru a proteja si intari sistemul imunitar, este recomandat ca femeile sa consume maximum un singur pahar de alcool pe zi, iar barbatii doua.

4 Stresul si sistemul imunitar

Stresul cauzat de locul de munca, problemele financiare sau amoroase are un impact puternic asupra starii de sanatate. Astfel, organismul devine mai sensibil la infectii, virusuri, gripe si raceli. Atunci cand sistemul imunitar este slabit, foarte multe persoane se confrunta cu eruptii de herpes, de pilda.

5 Alimentatia dezechilibrata si sistemul imunitar

Obiceiurile alimentare nesanatoase, precum consumul de produse bogate in grasimi, sare si zahar, afecteaza functiile sistemului imunitar, care devine mult mai sensibil in fata bolilor. In plus, obezitatea este un alt factor de risc pentru sanatate. Pentru a preveni aceste probleme este recomandat consumul de fructe, legume, cereale integrale si lactate degresate.

Sursa foto: //www.acneeinstein.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare