Boli

#cauza cancer #obezitate Romania #cancer #obezitate

Obezitatea risca sa inlocuiasca fumatul ca principala cauza de cancer

OBEZITATEA nu inseamna doar kilograme in exces. Este o boala cronica complexa, cu implicatii majore asupra sanatatii si un factor de risc pentru multe alte boli cronice netransmisibile, printre care cel putin 13 tipuri de cancer. In urmatorii zece ani se preconizeaza ca OBEZITATEA va deveni principalul factor de risc in aparitia cancerului, luand astfel locul fumatului. De Ziua Mondiala a Obezitatii, Asociatia Impreuna Impotriva Obezitatii alaturi de Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania si Asociatia Pacientilor cu Boli Endocrine din Romania, trag un semnal de alarma asupra pericolului pe care il reprezinta aceasta afectiune pentru sanatatea omenirii.

Este important sa intelegem obezitatea drept ceea ce este: o boala cronica recidivanta si cauza a peste 200 de complicatii, printre care: diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare si cancerul, trei dintre principalele patru boli cronice netransmisibile recunoscute la nivel international. Conform Agentiei Internationale de Cercetare in domeniul Cancerului, obezitatea creste riscul de a dezvolta cel putin 13 tipuri de cancer, printre care se numara cancerul de esofag, de pancreas, de colon, de san, de endometru, de rinichi, de tiroida, de ficat si de vezica biliara. La nivel global se estimeaza ca intre 4 si 8% dintre cazurile de cancer diagnosticate anual pot fi atribuite direct obezitatii.

„Obezitatea este o boala cronica complexa si nu trebuie niciodata vazuta doar ca un rezultat al unor alegeri personale sau al unui anumit stil de viata. Obezitatea este, in acelasi timp, si o poarta deschisa catre 3 dintre cele mai frecvente boli netransmisibile, inclusiv multe forme de cancer. Este important ca persoanele care traiesc cu obezitate in Romania sa primeasca ajutor in tratarea si gestionarea bolii si ca autoritatile sa inteleaga faptul ca orice intarziere costa vieti si creste dramatic riscul de a dezvolta alte boli cronice netransmisibile.” – Lorenzo Radu, Asociatia Impreuna Impotriva Obezitatii.

În prezent, peste 66% dintre adulții din Europa sunt fie supraponderali, fie traiesc cu obezitate, iar estimarile arata ca, fara intervenții eficiente, acest procent va crește la 77% in urmatorii 10 ani. Situatia actuala prevesteste un viitor ingrijorator, mai ales pentru generatiile tinere. Copiii si adolescentii sunt tot mai vulnerabili in fata obezitatii, iar datele recente arata ca aceasta problema va deveni si mai grava in urmatorii ani. In lipsa unor masuri concrete, se estimeaza ca in 2035, aproape jumatate din copiii din Europa se vor confrunta cu obezitate sau vor fi supraponderali.

Si in Romania ne confruntam cu o situatie alarmanta: peste jumatate din populatia adulta si aproape jumatate dintre copii se confrunta cu probleme legate de greutate, iar estimarile indica o crestere anuala de 3.1% in urmatorii zece ani.

„Obezitatea este o problema de sanatate publica ce afecteaza din ce in ce mai multe persoane si a carei prevalenta o depaseste pe cea a bolilor cardiovasculare, a cancerului sau a diabetului zaharat. Obezitatea a fost recunoscuta ca fiind o boala, iar ultimele ghiduri internationale ne indeamna sa o tratam ca atare, mai ales avand in vedere varstele din ce in ce mai fragede la care apare.” spune dr. Cristina Bica, medic specialist diabet zaharat, nutritie si boli metabolice.

„Pe termen scurt, mediu si lung autoritatile din Romania trebuie sa investeasca masiv in masuri de prevenire a obezitatii mai ales in randul generatiilor tinere. E vorba de masuri simple cum ar fi educatia pentru sanatate, cresterea numarului de ore de sport, inclusiv in liceu, sustinerea tinerilor sa practice sport in masa, precum si asigurarea in scoli a unei educatii privind alimentatia sanatoasa. Politicile de sanatate trebuie sa aiba in vedere preventia pe toate palierele, dar si sustinerea pacientilor cu obezitate, prin servicii adaptate pentru schimbarea stilului de viata, incurajarea activitatilor fizice si acces gratuit la psiholog avand in vedere gradul crescut de stigmatizare cu care se confrunta.” a precizat Marinela Debu, presedinta Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO)

Obezitatea are si numeroase implicatii in cazul tulburarilor endocrine, inclusiv diabetul, insulinomul, sindromul Cushing, hipotiroidismul, sindromul ovarian polichistic si deficitul de hormon de crestere, iar mecanismele care stau la baza dezvoltarii obezitatii variaza in functie de anomaliile functiei endocrine.

„Pacientii care sufera de boli endocrine au in general nevoie de ingrijire multidisciplinara. Insa cand vine vorba despre pacientii endocrini care traiesc cu obezitate echipa multidisciplinara este obligatorie. Cei care au multe kilograme in plus fata de greutatea normala au nevoie de verificari medicale endocrinologice, cardiologice, gastroenterologice de multe ori si reumatologice. In plus este necesara sustinerea din partea unui psiholog si a unui nutritionist deoarece, in primul rand, se lovesc de stigmatizare, de judecata celor din jurul lor, fara ca cei care judeca sa stie prin ce trec pacientii cu obezitate. Este dificil sa-ti pastrezi echilibrul emotional, sa respecti recomandarile medicilor si ale nutritionistilor fara suportul, blandetea si compasiunea familiei, prietenilor si a cunoscutilor. In momentul in care persoanele cu probleme de greutate sunt apostrofate se inchid in ele, iar refugiul va fi aproape mereu intr-un exces alimentar. Mancarea le va da alinare si multumire, celelalte obiective precum o sanatate mai buna, dorinta de a se misca mai usor, de a se imbraca cu hainele care in acel moment sunt mici, vor pali in fata mancarii. Asadar, STOP STIGMATIZARE, DA empatie si compasiune pentru oamenii care se confrunta cu problema obezitatii”, a subliniat Adriana Turea, presedinta Asociatiei Pacientilor cu Boli Endocrine – ENDO Pacienti.

Ziua Mondiala a Obezitatii in Europa are loc in fiecare an pe 4 martie si reuneste comunitati din domeniul sanatatii, pacienti si decidenti care doresc sa creasca gradul de constientizare privind obezitatea si impactul acesteia asupra multor alte afectiuni. Aceasta initiativa este sustinuta de Coalitia Europeana pentru Persoanele care Traiesc cu Obezitate (ECPO) si se aliniaza cu Ziua Mondiala a Obezitatii, marcata in aceeasi zi in alte parti ale lumii. Scopul ECPO pentru Ziua Mondiala a Obezitatii Europa este de a spori cunoasterea si intelegerea necesitatii de actiune la nivel european si national pentru imbunatatirea preventiei, tratamentului si ingrijirii obezitatii.

Initiativa de a marca Ziua Mondiala a Obezitatii in Romania este a Asociatiei Impreuna Impotriva Obezitatii, in parteneriat cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania APAH-RO si Asociatia Pacientilor cu Boli Endocrine din Romania ENDO Pacienti, cu sprijinul ECPO, Novo Nordisk si Lilly. Situatia este analizata intr-o discutie live care poate fi urmarita pe pagina de Facebook a Asociatiei.

APAH-RO (Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania) este o organizatie neguvernamentala, infiintata in aprilie 2009, care militeaza pentru cresterea depistarii precoce si accesului la tratamente pentru pacientii cu afectiuni hepatice. Activitatile principale ale APAH-RO includ lobby pentru accesul la tratament, informarea pacientilor si publicului larg si organizarea de evenimente pentru sensibilizarea opiniei publice privind importanta depistarii timpurii si respectarea recomandarilor medicale in tratamentele hepatitelor cronice virale.

ENDO Pacienti – Asociatia Pacientilor cu Boli Endocrine la un an de la infiintare: ENDO Pacienti - Asociatia Pacientilor cu Boli Endocrine a fost lansata pe 16 octombrie 2023. Este rodul muncii a trei jurnalisti cu experienta, specializati pe domeniul sanatatii: Adriana Turea, Dana Lascu si Alexandra Manaila. Asociatia are drept scop promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu afectiuni endocrine din Romania si acorda indrumare, sprijin, suport si ajutor atat pentru acestia, cat si pentru familiile lor.

Asociatia Impreuna Impotriva Obezitatii a aparut din dorinta de a avea si in Romania o asociatie care sa comunice pe limba pacientilor informatii verificate medical despre obezitate si sa ajute persoanele care traiesc cu obezitate sa gaseasca sprijin pentru un stil de viata sanatos. Asociatia Impreuna Impotriva Obezitatii isi propune sa acopere o nevoie identificata de comunicare despre obezitate in Romania si sa contribuie la cresterea gradului de informare despre obezitate ca boala in Romania.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului