Boli

#tratament #cancer #descoperire #raspandire cancer #celule maligne

A fost descoperit mecanismul care declanseaza raspandirea cancerului

Cercetatorii britanici sunt de parere ca au gasit cheia fabricarii medicamentului care ar putea impiedica raspandirea cancerului in corp. Ei au identificat mecanismul prin care boala se propaga in organism, mai ales ca in multe cazuri decesul survine nu din cauza tumorii principale, ci a dezvoltarii sale ulterioare in corp.

"Vaneaza si alearga"! Asa au numit cercetatorii britanici de la University College din Londra mecanismul prin care cancerul se raspandeste in corp. Potrivit "The Telegraph", ei au efectuat mai multe experimente pe embrioni de broasca si de peste-zebra, iar rezultatele sunt mai mult decat incurajatoare.

Practic, prin acest mecanism, celulele bolnave si cele sanatoase se urmaresc unele pe celelalte prin corp. "Nimeni nu stia cum se intampla acest lucru si acum credem ca am descoperit. Daca asa stau lucrurile, atunci va fi relativ usor sa dezvoltam medicamente care sa interfereze cu aceasta interactiune", a declarat profesorul Roberto Mayor, seful echipei de cercetare.

Au folosit celule asemanatoare cu cele canceroase

Cheia intelegerii raspandii cancerului in organism este perceperea motivului pentru care celulele bolnave se ataseaza de cele sanatoase. Pentru asta, cercetatorii britanici au folosit celule asemanatoare cu cele canceroase. Astfel, rolul celulelor canceroase a fost luat de celule din creasta neuronala, o forma comuna de celule stem care formeaza tesuturi de origine animala, iar in locul celulelor sanatoase au fost folosite placode, care formeaza nervul cranian.

Raspandirea celulelor maligne face cele mai multe victime

Experimentul a relevat faptul ca celulele neuronale au fost atrase de placode, urmarindu-le pe acestea. Potrivit lui Eric Theveneau, un alt membru al echipei de cercetare, aceste celule se comporta foarte asemanator cu celulele canceroase, iar ceea ce se intampla ar putea fi analog cu sistemul cancerului.

Descoperirile sunt cu atat mai importante cu cat majoritatea deceselor se inregistreaza din cauza raspandirii celulelor bolnave in organism. "Cele mai multe decese nu sunt din cauza tumorii principale, oamenii mor de tumori secundare dezvoltate din primele celule maligne, care se raspandesc si se propaga pe organe vitale ale corpului, cum sunt plamanii sau creierul", a mai spus doctorul Roberto Mayor. Concluziile studiului au fost publicate in revista "Nature Cell Biology".


Sursa foto: alternative-cancer.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului