Boli

# scadere mortalitate #medicina preventiva #cancer de col uterin #cancer de san

O noua sansa pentru scaderea mortalitatii provocate de cancerul de col uterin si de cancerul de san

Ieri a avut loc la Bucuresti, lansarea oficiala a Societatii Romane de Medicina Preventiva (SRMP), organizatie non-profit al carei scop este promovarea medicinei preventive in ceea ce priveste bolile oncologice si cronice.

 

Conform Institutului National de Statistica, bolile cronice, precum cancerul, bolile cardiovasculare, bolile respiratorii si tulburarile metabolice, precum diabetul de tip 2 si obezitatea, constituie principala cauza de deces si dizabilitate in Romania. Cu toate acestea, 40% dintre decesele cauzate de tumorile canceroase sunt considerate a fi prevenibile.

Romania se afla, din pacate, pe ultimul loc in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prevenibila.

Conform raportului Health at a Glance 2018, publicat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OECD) si Comisia Europeana, raport ce prezinta o analiza comparativa a celor 28 de tari membre UE, cinci tari europene candidate UE si trei tari EFTA (Asociatia Europeana a Liberului Schimb) in ceea ce priveste starea de sanatate a cetatenilor si performantele sistemelor de sanatate din aceste tari, Romania se afla pe ultimul loc in ceea ce priveste realizarea de actiuni de prevenire a cancerului de san si a celui de col uterin.

De exemplu, in Uniunea Europeana, procentajul femeilor intre 20 si 69 de ani care au realizat screeningul anual pentru cancerul de col uterin a crescut de la 54% la 60% in ultimul deceniu, aproape dublandu-se in Franta. Insa doar 25% dintre femeile din Romania realizeaza screeningul anual, in timp ce in Austria si Suedia proportia ajunge la 80%.

Lucrurile stau si mai rau la cancerul de san, situatie in care Romania este codasa in ceea ce priveste procentajul femeilor care au fost supuse screeningului pentru acest tip de neoplazie, prin realizarea unei mamografii femeilor intre 50 si 69 de ani.

In acest context nefavorabil care ne pozitioneaza la coada tuturor clasamentelor la mortalitatea prevenibila, cauza principala a acestei situatii fiind lipsa de informare a pacientilor si lipsa unor programe si a unor strategii  coerente si eficiente, a fost creata Societatea Romana de Medicina Preventiva.

Misiunea SRMP este de a imbunatati sanatatea individuala si publica a populatiei prin dezvoltarea si diseminarea eficienta de programe si campanii informative despre bolile cronice si oncologice,  promovarea de strategii de prevenire si gestionare a acestora, promovarea si facilitarea de colaborarii interdisciplinare, educatie si sensibilizarea comunitatilor de pacienti.

SRMP se adreseaza atat specialistilor din domeniul medical, factorilor de decizie cat si pacientilor.

Societatea Romana de Medicina Preventiva este infiintata de nume sonore din acest domeniu, atat in Romania cat si la nivel international:

  • Dr. Roxana Bohiltea, Presedinte al SRMP, Conferentiar universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Medic Primar Obstetrica Ginecologie, cu 22 de ani de practica medicala, este autoarea principala a trei monografii si a douazeci de capitole de carte medicala, a 350 de articole si studii publicate in reviste prestigioase indexate in baze de date internationale si a peste 380 de comunicari orale si de postere in cadrul a 120 de congrese si conferinte medicale nationale si internationale.

Congress in Ultrasound in Obstetrics and Ginecology, ISUOG,Montreal, Canada.

  • Dr. Dimitrie Pelinescu Onciul, Prim-Vice Presedinte al SRMP, Profesor Universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Medic Primar Obstetrica Ginecologie, este autor a 152 de lucrari publicate, a participat la ediatarea a opt tratate de Obstetrica-Ginecologie si Ultrasonografie, a unui Tratat de Chirurgie generala, a participat in calitate de speaker la peste 170 de conferinte nationale si internationale, avand peste 169 de comunicari in cadrul congreselor de specialitate. Este membru si fondator a numeroase si prestigioase societati stiintifice romanesti si  internationale, printre care: Asociatia Romana de Medicina Prenatala (2006-2008), Societatea Romana de Ultrasonografie in Obstetrica si Ginecologie, Ian Donald

Interuniversitary School of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology, VISUS (Vienna International School of Ultrasound).

  • Dr. Corina Aurelia Zugravu - Conf. universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Medic primar Igiena Alimentatiei si Nutritie, Membru fondator si Vicepresedinte al SRMP, isi desfasoara activitatea la Institutul National de Sanatate Publica, Centrul National de Monitorizare a Riscurilor din Mediul Comunitar si conduce Disciplina de Igiena si Nutritie din cadrul Facultatii de Moase si Asistenti Medicali, avand o vasta experienta in medicina preventiva, si reprezentand, in ultimii 13 ani Romania la Comisia Europeana, in calitate de expert guvernamental, in cadrul unor grupuri de lucru pe tema alimentatiei. Principalele sale preocupari sunt legate de evaluarea riscurilor stilului de viata in legatura cu bolile netransmisibile, evaluarea aportului alimentar si a starii de nutritie a populatiei, promovarea sanatatii prin schimbari comportamentale in grupurile de risc si nutritia vegetariana.
  • Conf. Dr. Nicolae Bacalbasa, Secretar Executiv SRMP, Conferentiar Universitar Chirurgie Generala , Universitatea de Medicina si Farmacie ”Carol Davila”, Bucuresti, Cercetator Stiintific Habilitat grad II Institutul Clinic Fundeni
  • Conf. Dr. Nicolae Bacalbasa este coautor a patru tratate nationale, prim autor sau coautor a noua monografii nationale si internationale, autor a peste 100 capitole de carte in tratate nationale si internationale, a peste 200 articole ISI cu factor de impact si respectiv a peste 400 articole publicate in reviste indexate in alte baze de date internationale. Activitatea publicistica a fost apreciata prin acordarea a sapte  premii internationale si respectiv a peste 30 premii nationale

Totodata, Conf. Dr. Nicolae Bacalbasa a participat la peste 45 cursuri de perfectionare internationale si nationale, in urma carora a obtinut atestatele nationale de studii complementare in chirurgia oncologica, in gineco-oncologie precum si in chirurgia hepato-bilio-pancreatica.

  • Dr. Vlad Dima, Medic primar Neonatologie in cadrul Spitalului Clinic Filantropia Bucuresti, membru in Colegiul Director al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate
  • Dr. Vlad Dima este medic primar Neonatologie in cadrul Spitalului Clinic Filantropia Bucuresti unde activeaza din 2011. Dr. Dima detine un doctorat in stiinte medicale, avand experienta in ingrijirea nou-nascutilor cu patologie diversa, Spitalul Filantropia fiind maternitate de nivel III. Face parte din boardul editorial a 5 reviste cotate BDI din Romania si este colaborator pentru mai multe reviste ISI din strainatate. Este autor principal sau coautor a 120 de titluri in domeniul medical.

In prezent este membru in Colegiul Director al Autoritatii Nationale de Management al Calitatii in Sanatate, continuand in paralel activitatea de medic neonatolog.

Teodor Salmen, Medic rezident in Diabet zaharat, Nutritie si Boli Metabolice si doctorand la Scoala Doctorala a Universitatii de Medicina si Farmacie Carol Davila.

Dr. Salmen se concentreaza pe cercetarea clinica si interfata sistemului de sanatate cu pacientii cu boli cronice netransmisibile, cum ar fi diabetul zaharat sau obezitatea si multe altele.

A publicat numeroase articole in acest domeniu, cele mai recente referindu-se la eficacitatea si eficienta noilor medicamente antidiabetice non-insulnice, la metabolismul lipidic si diabetul zaharat gestational.

In cadrul evenimentului specialistii invitati au dezbatut problemele cu care tara noastra se confrunta in privinta bolilor cronice si in special a celor oncologice si a furnizat solutii practice pentru informarea si  educarea populatiei si a specialistilor, in scopul ameliorararii cadrului de implementare a proiectelor de preventie pe care si le-a propus.

“Dezvoltarea medicinei moderne din punct de vedere al posibilitatilor tehnice si informationale, al integrarii individului intr-un program de monitorizare a starii de sanatate, screening si profilaxie, dezvoltarea conceptului de colaborare interdisciplinara in abordarea diverselor patologii, impun si in cazul cancerelor genito-mamare necesitatea actualizarii planului de depistare si monitorizare a conditiilor preneoplazice, a populatiei cu risc crescut, a formelor preclinice, precum si o trecere la un nivel superior al abordarii terapeutice prin prisma aplicarii cunostintelor stiintifice dovedite, acumulate in decursul ultimilor ani”, declara  Conf. Dr. Roxana Bohiltea, Presedinte al SRMP

„Totodata, dezvoltarea societatii si a educatiei medicale romanesti din ultimii 30 de ani va permite sistemului medical repolarizarea din zona de asistenta medicala a cazurilor avansate de boala, spre zona de preventie primara si secundara, in acord cu eforturile mondiale de crestere a duratei si calitatii vietii indivizilor populatiilor a caror stare de sanatate va fi astfel major imbunatatita.”, mai declara Dr. Bohiltea.

“Crearea SRMP este o sansa acordata pacientelor din Romania de a beneficia, in mod concret, de pe urma unor programe functionale de preventie si screening, in urma carora s-ar evita necesitatea operatiilor oncologice extensive cu beneficiu terapeutic limitat. In Romania, la momentul actual, practica clinica se confrunta cu cazuri in stadii avansate de boala, a caror sansa la supravietuire este dramatic scazuta, desi cele mai multe dintre ele ar putea fi prevenite sau depistate in stadii incipiente, potential curabile.”, a declarat in cadrul evenimentului de ieri,  Conf. Dr. Nicolae Bacalbasa, Secretar Executiv SRMP.

Printre activitatile societatii planificate pentru anul 2023 se numara organizarea unei serii de campanii de constientizare si informare despre cancerul de col uterin si cancerul de san, campanii ce au drept scop imbunatatirea starii de sanatate si a calitatii vietii pacientelor printr-o diagnosticare mai rapida, si in faze mai putin avansate a bolilor neoplazice/cronice,  imbunatatirea asistentei socio- medicale in zonele rurale,  sprijinirea diagnosticarii din timp a pacientilor si facilitarea unui tratament adecvat.

Toate informatiile despre SRMP, dar si evolutia campaniilor de informare pot fi urmarite pe website-ul societatii www.srmp.ro, dar si pe canalele de Social Media https://www.instagram.com/srmp.ro/, https://twitter.com/SRMP2022, Youtube - @srmp .

Pentru orice informatii legate de presa, va rugam contactati: alexandra.dinu@media-events.ro, 0722233114.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare