Boli

#tigari #cafea #boli de inima

O cafea cu o tigara, placerea ta vinovata? Te expui unor riscuri nebanuite!

Tigara fara cafea pare sa nu aiba acelasi gust, insa aceasta combinatie nu este buna pentru sanatate, spun specialistii. Consumul de tigari si cafea duce la rigidizarea arterelor, motiv pentru care riscul de a suferi un infarct miocardic sau un accident vascular cerebral creste.

Obiceiul de a fuma in timp ce bei cafeaua nu este de ieri, de azi, ci se practica de zeci de ani. Insa, specialistii spun ca aceasta combinatie nu este deloc una reusita si poate fi foarte periculoasa pentru organism.

Luate separat, tigara este daunatoare pentru sanatate, in timp ce cafeaua - consumata cu moderatie - aduce beneficii organismului.

De ce este placuta aceasta combinatie intre cafea si tigari? Exista foarte multe presupuneri in aceasta privinta. Pentru unii oameni, cafeaua este cea care deschide porii de la nivelul gatului ceea ce face ca fumatul sa fie mai placut. Pe de alta parte, sunt unele persoane care cred ca gustul cafelei este accentuat de fumul de tigara. Din punct de vedere stiintific, motivul pentru care aceasta combinatie este atat de populara are legatura cu dependenta pe care o dau atat nicotina, cat si cafeina.

Cum afecteaza tigara si cafeaua sanatatea?

Potrivit unei cercetari realizate de Departamentul de Cardiologie al Athens Medical School, tigarile si cafeaua interactioneaza si produc efecte negative la nivelul inimii.

Pentru a demonstra ca tigarile si cafeaua combinate pot produce efecte grave asupra organismului, cercetatorii au realizat o analiza pe care au impartit-o in doua.

Pe de-o parte, au derulat un studiu acut la care au participat 24 de persoane si care a dorit sa arate efectele imediate ale combinarii cafelei cu tigarile. Pe de alta parte, a fost realizat un studiu cronic, la care au participat 160 de persoane. Scopul studiului era sa arate consecintele pe termen lung ale acestei combinatii.

In urma primului studiu, a reiesit ca fumatul urmat de consumul de cafea afecteaza negativ inima mai mult decat suma efectelor fiecarui produs luat separat.

In ceea ce priveste al doilea studiu, participantii au fost impartiti in patru grupe: fumatori care beau cafea, fumatori care nu consuma cafea, nefumatori care beau cafea si cei care nici nu beau cafea si nici nu fumeaza.

Rezultatele acestui studiu au fost asemanatoare cu cele din primul studiu. Rigiditate arteriala si circulatie proasta a sangelui au fost printre efectele negative pe care cei care beau cafea si fumeaza le-au resimtit. La fel ca in cazul primului studiu, efectele individuale ale consumului de cafea si tigari au fost mai mici decat atunci cand cele doua vicii sunt combinate.

De ce este afectata inima de cafeaua cu o tigara?

Cercetatorii sunt de parerea ca efectele pe care consumul de cafea si tigari le are asupra aortei pot fi legate de eliberarea unor hormoni si substante chimice in organism care afecteaza tensiunea arteriala, ritmul cardiac si functiile arterelor.

Aorta este cea mai mare artera din organism, iar rigiditatea la nivelui aortei contribuie la cresterea tensiunii arteriale, ceea ce inseamna ca inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a pompa sange in organism. Din cauza tensiunii arteriale ridicate, creste riscul de a avea probleme cardiace.

Sursa foto: copypast.ru

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului