Boli

#soc termic #apa #vara #hipotalamus #caldura #plaja #temperatura

Nu sariti in apa rece: soc termic!

Dupa ce ati stat la soare, nimic nu este mai placut decat sa plonjezi in apa pentru a va racori. Atentie, este mai mult decat indicat sa urmati cateva reguli pentru a nu suferi de soc termic , deoarece in foarte multe cazuri este fatal.

 

Soc termic puternic

Hipotalamusul (regiune centrala a diencefalului situata la baza creierului, sub talamus si deasupra hipofizei) are ca rol mentinerea temperaturii corporale la 37 de grade Celsius oricare ar fi conditiile exterioare.

In timp ce va bronzati la soare, corpul se confrunta cu o temperatura exterioara extrem de ridicata. Pentru a-si pastra temperatura, creierul trimite mesaje nervoase in asa fel incat sa favorizeze pierderea de caldura. In acest sens, corpul incepe sa transpire si are loc procesul de vasodilatatie periferica, mai precis deschiderea vaselor sub-cutanate de sange pentru a creste schimbul de caldura cu mediul exterior. Debitul cardiac este de asemenea crescut.

In momentul in care sariti in apa rece, pielea se raceste in mod brutal, vasele sanguine se comprima imediat. Consecinta: sangele incepe sa curga invers, inima nu poate altceva sa faca decat sa isi reduca considerabil ritmul cardiac pentru a diminua afluxul sangvin. Creierul este atunci intr-o secunda incarcat cu oxigen. Inotatorul face pe moment o sincopa in apa, se prabuseste brusc, fara semne premonitorii. Daca el nu este insotit, socul poate fi fatal.

Cum preveniti instalarea socului

Pentru a evita acest stop cardio-respirator , trebuie sa iti obisnuiesti corpul cu schimbarea de temperatura care se produce in momentul in care intri in apa. Este indicat sa:

- Iti inmoi bratele, pieptul si mai ales gatul si ceafa (acolo unde instalat hipotalamusul).

- Intrati usor in apa ca organismul sa se adapteze usor cu debitul cardiac si sangvin si deci sa evitati instalarea socului.

- Nu beti alcool inainte de a face baie caci faciliteaza vasodilatatia, astfel socul termic va fi mult mai important.

- Nu va expuneti prea mult timp la soare inainte de a va baga in apa. Incercati sa alternati momentele de plaja cu cele de inot.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare