Aceasta afectiune poate duce la complicatii serioase daca nu este tratata, de aceea este important sa cunosti care sunt riscurile si ce tratament este recomandat.
Ce este boala arteriala periferica
Boala arteriala periferica apare din cauza ingustarii vaselor de sange de la nivelul membrelor (maini sau picioare), ca urmare a depunerii unor placi de aterom sau de grasime pe peretii arterelor. Aceste blocaje afecteaza circulatia sangelui, iar tegumentele devin reci, palide, se umfla si incep sa doara.
In cazuri grave, tesuturile nu mai primesc suficient sange si vor fi afectate inreversibil. Cele mai frecvente complicatii care pot sa apara in lipsa unui tratament adecvat sunt infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau amputarea membrului afectat.
Riscul aparitiei bolii arteriale periferice este mai mare la persoanele obeze, care fumeaza, sufera de hipertensiune arteriala, de diabet sau au un nivel crescut de colesterol sau trigliceride in sange. Din fericite, boala poate fi diagnosticata rapid si sigur, printr-o procedura minim invaziva: angiografia membrelor inferioare (denumita si angiografie de artere periferice).
Cum scapi de aceasta afectiune
Interventia prin care poate fi tratata boala arteriala periferica se numeste angioplastie cu balon si stent si poate fi realizata in continuarea procedurii de diagnostic (angiografie). Nu este nevoie de incizie, prin urmare recuperarea este rapida, iar riscurile sunt reduse. Procedura se realizeaza cu anestezie locala si dureaza cel mult 60 de minute.
Dupa administrarea anesteziei, medicul va efectua o punctie la nivel inghinal si va introduce in artera femurala o mica teaca din plastic, prin care va ghida un cateter prin artera, pana cand va observa zona in care circulatia sangelui este blocata sau ingustata.
Apoi, medicul va dilata vasul de sange cu ajutorul unui balonas, iar la final va monta un stent, care va mentine artera deschisa. In acest fel, circulatia sangelui va reveni la normal, simptomele neplacute vor disparea si nu va mai exista riscul unor complicatii.
Dupa interventie, este important sa-ti schimbi stilul de viata si sa respecti toate recomandarile medicului. Acestea vor include sfaturi pentru urmarea unei diete sanatoase, care sa contina cat mai putine grasimi si sare, renuntarea la fumat si la alcool, dar si stabilirea unui program zilnic pentru exercitii fizice. La nevoie, ti se va recomanda si un tratament medicamentos, mai ales daca suferi si de alte afectiuni (hipertensiune, diabet, nivel ridicat de colesterol).
Prin urmare, nu este bine sa neglijezi senzatia de maini sau picioare reci, pentru ca acest disconfort poate fi semnul unei boli grave, care necesita tratament cat mai repede.
Sursa foto: pexels.com
Advertorial