Boli

#tigaie teflon #teflon #cancer # risc cancer

Nu mai folosi tigaile de teflon! Riscul de cancer e urias

In momentul de fata, 70% din tigaile puse in vanzare la nivel global sunt tratate pentru a preveni lipirea mancarurilor de peretii vaselor, dar moda pregatirii mancarurilor in vase acoperite cu un strat de Teflon se poate dovedi extrem de riscanta.

Teflonul este o rasina chimica, descoperita accidental de compania DuPont, al carui avantaj de a avea o temperatura ridicata  de topire paleste in fata unor riscuri nebagate in seama pana de curand.

Reziduuri chimice

Denumirea chimica a teflonului este politetrafluoretilena, iar de la 260 de grade Celsius in sus, reziduurile toxice emanate de stratul protector al tigailor tale pot ucide pasarile si pot declansa simptome ca de gripa la oameni.

Una dintre substantele introduse in rasina artificiala, PFOA, este degajata constant de catre tigai, la fiecare prajeala pe care o faci in vasele din bucatarie, cel mai probabil aceasta fiind si carcinogena.

Chiar si cele mai mici particule de PFOA ingerate raman in organism si pot fi transmise apoi in placenta copiilor. De altfel, in 2005, DuPont a fost data in judecta de statul american si de consumatori pentru 16,5 miliarde dolari pentru ascunderea efectelor pe care aceasta substanta le are asupra organismului uman.

Printre acestea se numara: cancer, pubertate prematura, greutate scazuta a nou-nascutilor, infertilitate, afectiuni ale ficatului, rinichilor si tiroidei, boli respiratorii si colesterol in crestere.

Grasimi necesare

Pe de alta parte, eliminarea aproape completa a grasimilor din alimentatie nu are efecte atat de benefice pe cat ai putea crede. Creierul, spre exemplu, este format in proportie de 60% din grasime, iar unele studii sugereaza ca boli ale declinului cognitiv – dementa, Alzheimer, Parkinson – s-ar putea datora lipsei de grasimi din organism.

Ca alternativa la un mod sanatos de a gati poti folosi vase de sticla sau ceramica ori vechile tigai din fonta si poti adauga din cand in cand un strop de ulei la fripturi sau legumele pe care le prajesti in acestea.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare