Boli

# alunita suspecta #cancer de piele #alunita #melanom

Nu ignora o alunita suspecta care poate sa fie melanom! Controlul la medicul dermatolog iti salveaza viata

Specialistii dermato-venerologi si oncologi trag un semnal de alarma ca in Romania foarte multe persoane se prezinta la medic cu tumori cutanate in stadiu avansat. Diagnosticarea timpurie a melanomului iti poate salva viata!

Asociatia Romana pentru Cancere Rare a sustinut webinarul Share Experience, cu tema Melanomul – tratament in echipa, iar speakeri au fost specialisti in sanatate din Romania - Violeta Astratinei, presedinta Melanom Romania, Dr. Mara Mihai, medic primar dermatovenerologie si Dr. Raluca Patru, medic oncolog.

Melanomul este o forma de cancer de piele. Desi reprezinta mai putin de 5% din toate cazurile de cancer de piele, melanomul este responsbil de majoritatea deceselor cauzate de cancerul cutanat.

De ce se amana controlul la medicul specialist si, prin urmare, vorbim in Romania despre diagnosticarea tardiva? Aflam de la dr. Mara Mihai, medic primar dermato-venerologie ca in cele mai multe cazuri persoanele nu realizau cat de grava este acea leziune modificata. Recunoasterea leziunilor intr-un moment timpuriu este esentiala.

O persoana care dezvolta melanom prezinta anumiti factori de risc: culoarea pielii (pielea deschisa la culoare e predispusa arsurilor solare si prezinta un risc mai mare de a dezvolta melanom), persoanele care au mai mult de 50 de alunite pe corp sau persoanele care au alunite cu caractere atipice, asimetrice sau colorate neomogen.

De asemenea, conteaza si istoricul din familie (daca mama/tata sau alta ruda de sange a avut un cancer de piele) sau chiar istoriul personal de melanom.

„Acestia sunt factori pe care nu putem sa-i influentam, dar putem sa modificam un factor care creste foarte mult riscul de melanom: expunerea la radiatiile ultraviolete si aici vorbim si de solar, dar si de expunerea la soare. Expunerea intermitenta la soare este cea mai riscanta si creste riscul de melanom: de exemplu o vacanta la mare dupa ce o buna perioada de timp am lucrat de acasa sau de la birou si nu ne-am expus la soare. Nu se interzice expunerea la soare, ci aceasta trebuie sa fie facuta in conditii de siguranta: folosim cremele de fotoprotectie (UVB si UVA), imbracamintea care sa acopere pielea, cautam umbra ajutandu-ne de palarii si umbrele, dar suntem atenti si la protectia ochilor„ recomanda dr. Mara Mihai, medic primar dermatovenerologie.  

Cum recunosti o leziune suspecta si cand sa mergi la dermatolog?

Dr. Mara Mihai spune ca trebuie sa fim atenti la urmatoarele cinci aspecte ca sa depistam din timp o leziune suspecta. Daca ai observat oricare dintre aceste schimbari este foarte important sa nu amani un control la medicul dermatolog:

  • ai o leziune, iar daca trasezi axele longitudinal si transversal toate cele patru cadrane nu sunt simetrice;
  • marginile neregulate sunt un semnal de alarma;
  • mai mult de doua culori intr-o leziune pot sa fie un semnal de alarma;
  • diametrul leziunii este mai mare de 5 mm;
  • daca alunita s-a schimbat in culoare, dimensiune si a devenit asimetrica.

Cu ajutorul dermatoscopiei, medicul poate sa puna un diagnostic corect. 

"Dermatoscopia nu e o simpla examinare cu lupa, ci un examen de microscopie realizat pe viu, fara substante de contrast care permite medicului sa observe anumite elemente in alunite, care nu se pot observa cu ochiul liber", explica dr. Mara Mihai.

Dupa ce medicul dermatolog constata ca leziunea este suspecta, urmatorul pas este realizarea unei biopsii si, in urma unor investigatii suplimentare se va face stadializarea tumorii, interventia chirurgicala si urmarea unui tratament recomandat de specialist. Pentru ca riscul de a dezvolta un alt cancer de piele in urmatorii doi ani este unul foarte ridicat, pacientul trebuie sa efectueze cu regularitate controalele de rutina.  

Atunci cand pacientul ajunge la medicul oncolog, sansele de curabilitate sunt mult mai reduse, deoarece inseamna ca tumorile au fost depistate intr-un stadiu avansat (stadiul 3 sau 4), avertizeaza dr. Raluca Patru, medic oncolog. „In aceste situatii, rolul esential in managementul pacientului il are oncologul. Cu cat avem o implicare mai mare a ganglionilor sau prezenta de metastaze la distanta cu atat boala este intr-un stadiu mai avansat. Supravietuirea pacientului este mai scurta, iar pentru stadiile 4 cu metastaze multiple supravituirile la 5 ani scad sub 20%„ explica medicul oncolog.

Tratamentul specific oncologic se administreaza cu doua scopuri:

  • Adjuvant, cu scopul de a preveni o recidiva dupa o interventie chirurgicala
  • In context metastatic cand sunt leziuni inoperabile si atunci tratamentul are scopul de a opri boala din evolutie si a reduce dimensiunile tumorilor.

„Daca ne referim la stadiile de boala unde tumora a fost excizata si e demonstrata prezenta invaziei ganglionare sau in cazul metastazelor, tratamentele adjuvante recomandate sunt imunoterapia si terapiile tintite„ spune medicul oncolog care aminteste ca in Romania nu avem ghiduri, dar avem protocoale de prescriere a medicamentelor si de rambursare a acestor tratamente.

„Avem aprobate foarte multe tratamente adjuvante pe partea de tratamente sistemice. Imunoterapia e complet aprobata si rambursata in Romania. Mai sunt doua combinatii de teraii tintite care nu sunt rambursate momentan in Romania, dar aceste doua variante sunt alternativele la o alta terapie inclusa deja in programul natonal„ aflam de la medicul oncolog.

"E important ca atunci cand lucrezi intr-o organizatie de pacienti sa incerci sa inveti de la ceilalti. Pentru ca traim impreuna, invatam impreuna.  Iar proiectul nostru Share Experience tocmai asta si-a propus: sa aduca impreuna oameni care sunt implicati in diverse organizatii de pacienti si sa-si impartaseasca experienta din aceste organizatii.  Suntem la al saselea webinar si la fiecare a reiesit cat de importanta este colaborarea organizatiilor de pacient cu medicii”, spune Dorica Dan presedinta ARC Rare.

Seria de webinarii Share Experience este un proiect al Asociatiei Romane de Cancere Rare, sustinut de Novartis, Janssen si Pfizer si are ca scop schimbul de experienta intre specialisti in sanatate din mai multe tari din Europa.

„Colaborarea companiei Novartis cu organizatiile de pacienti se bazeaza pe convingerea ca avem responsabilitatea de a cunoaste dificultatile reale pe care le intampina pacientii si de a ii ajuta sa depaseasca aceste bariere. In demersul lor de a sustine pacientii pe tot traseul pe care il parcurg, de la diagnostic la tratament si, mai departe, pe parcursul procesului de vindecare, aceste organizatii au nevoie de sustinere. Novartis se implica activ in diverse proiecte ale asociatiilor de pacienti, de la cele educative, pana la imbunatatirea asistentei medicale sau programe suport pentru pacienti.” spune Rialda Raduc, Patient Strategy Head Oncology Novartis.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare