Boli

#somn insuficient #somn #cancer #boli #sistem imunitar # tumori canceroase #somn nelinistit

Nu dormi suficient? Sistemul tau imunitar poate avea serios de suferit!

Odihna de proasta calitate are un impact insemnat asupra sistemului imunitar. Un nou studiu merge chiar mai departe, descoperind ca somnul fragmentat influenteaza negativ evolutia tumorilor in bolile canceroase.

Evolutia cancerului, accelerata de odihna deficitara

Un studiu recent, realizat de cercetatorii din cadrul Universitatii din Chicago si publicat in revista de specialitate Cancer Research, a identificat un nou efect nociv al somnului de proasta calitate.

Cercetarea a fost efectuata asupra unor cobai care au fost impartiti in doua grupuri. Cobailor din primul grup li s-a permis sa doarma linistiti de-a lungul zilei (rozatoarele sunt creaturi nocturne, care se odihnesc in timpul zilei), in timp ce cobaii din al doilea grup au fost treziti din somn la fiecare doua minute.

Experimentul s-a intins pe durata de 7 zile, la capatul carora toti cobaii au fost injectati cu celule canceroase. Ca urmare a injectarii, cobaii din ambele grupuri au dezvoltat tumori maligne in decursul a 9-12 zile.

Patru saptamani mai tarziu, echipa de cercetatori americani a examinat tumorile dezvoltate la ambele grupuri si a descoperit ca formatiunile canceroase ale cobailor al caror somn fusese perturbat erau de doua ori mai mari decat in cazul rozatoarelor care avusesera parte de un somn linistit.

Un al doilea experiment similar, care a implicat, de aceasta data, injectarea unor celule canceroase in muschii coapselor cobailor, a evidentiat faptul ca rozatoarele care nu se odihnisera temeinic dezvoltasera tumori mai agresive, cu metastaze si in alte zone ale trupului.

Somnul de proasta calitate si impactul asupra sistemului imunitar

Dar care este, de fapt, motivul pentru care tumorile canceroase au o evolutie accelerata in cazul privarii de somn? S-ar parea ca este vorba despre reactia sistemului imunitar.

Cercetatorii au descoperit ca rozatoarele odihnite prezentau un numar mai mare de celule macrofage tip M1, despre care se stie ca sunt specifice unui sistem imunitar puternic, contribuind la uciderea celulelor canceroase. In schimb, cobaii privati de somn prezentau mai multe celule macrofage tip 2 care slabesc sistemul imunitar si favorizeaza dezvoltarea tumorilor canceroase.

"Acest studiu ofera veridicitate biologica asocierilor epidemiologice dintre somnul fragmentat si evolutia cancerului", a declarat dr. David Gozal, seful departamentului de pediatrie al Spitalului pentru Copii al Universitatii din Chicago si unul dintre autorii studiului.

"Mesajul care trebuie sa ramana este acela de a va ingriji de calitatea si cantitatea odihnei voastre, asa cum aveti grija de contul vostru din banca", a mai precizat cercetatorul, citat de publicatia Huffington Post.

Alte efecte nocive ale privarii de somn

Pe langa slabirea sistemului imunitar si favorizarea evolutiei tumorilor canceroase, privarea de somn mai are si alte efecte negative asupra sanatatii. Cele mai importante vizeaza cresterea riscului de atac cerebral, supraponderabilitate si obezitate, diabet, deficit cognitiv si boli neurodegenerative (Alzheimer, dementa), fragilitate osoasa si boli cardiovasculare.

Sursa foto: thehealthymind.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare