Boli

#cancer #cancer de colon #cancer ovarian #depistare cancer #cancer de pancreas

Noi solutii pentru detectarea din timp a cancerului

Cancerul este privit drept una dintre cele mai necrutatoare boli. In fiecare an, milioane de oameni sunt diagnosticati cu o forma de cancer, insa pentru multi dintre ei deja este tarziu. Din cauza faptului ca simptomele cancerului poti fi usor confundate cu cele ale altor afectiuni, diagnosticarea se face, de multe ori, prea tarziu, iar decesul pacientilor este iminent. Dar, curand, acest lucru s-ar putea schimba. Publicatia "Huffington Post" a evidentiat trei dintre solutiile pe care oamenii de stiinta, medicii si chiar un student le-au gasit pentru diagnosticarea precoce a cancerului.

1. Cancerul ovarian

Problema: Simptomele cancerului ovarian pot fi usor confundate cu cele ale altor afectiuni, astfel ca aproximativ 85% dintre persoanele care sufera de aceasta boala sunt diagnosticate abia cand cancerul a ajuns in stadiul II.

Solutia: Realizarea unei liste a simptomelor. Un studiu al Centrului de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson a aratat ca aproximativ 57% dintre femeile care au cancer ovarian, in stare incipienta, manifesta sase simptome: dureri pelviene, dureri abdominale, balonare, crestere a dimensiunii abdominale, stare rapida de satietate, precum si dificultati in ceea ce priveste consumul alimentelor.

Prin urmare, autorii studiului recomanda femeilor trecute de 50 de ani care manifesta aceste simptome aproape zilnic, de mai bine de cateva saptamani, sa consulte un medic, intrucat riscul de a dezvolta cancer ovarian este mult mai mare.

2. Cancerul de colon

Problema: Aproape jumatate dintre adultii cu varste de peste 50 de ani care ar trebui sa isi faca colonoscopii la fiecare zece ani nu fac acest lucru. Din acest motiv, doar 39% dintre cazurile de cancer de colon sunt descoperite din timp.

Rezolvarea: Compania de diagnosticare Exact Sciences a dezvoltat un test, prin intermediul caruia sansele de a detecta cancerul de colon sunt de 98%, iar leziunile precanceroase pot fi observate in 83% dintre cazuri. Multumita acestui test, polipii colonici sunt descoperiti inainte ca ei sa devina cancerosi. Compania spera ca testul sa treaca probele clinice si sa primeasca aprobare de functionare incepand cu anul viitor.

3. Cancerul de pancreas

Problema: Desi cancerul pancreatic afecteaza in jur de 22.000 de femei in fiecare an, este destul de greu de stabilit un diagnostic din timp, intrucat nu exista simptome evidente. In momentul in care boala se instaleaza, corpul elibereaza o proteina numita mesotelina. Detectarea nivelurilor ridicate ale mesotelinei este aproape imposibila, potrivit oamenilor de stiinta, care nu au reusit sa gaseasca o solutie pana in momentul de fata.

Rezolvarea: Jack Andraka, un tanar de 16 ani, a reusit ceea ce oamenii de stiinta nu au putut sa faca. Tanarul a inventat un senzor, insotit de o scara gradata, pentru a masura cancerul de pancreas. Acesta este de 168 de ori mai rapid, de 26.000 de ori mai ieftin si de 400 de ori mai sensibil decat actualul standard de detectie. Costul testului este de trei centi, dureaza cinci minute si are o rata de precizie de 90%.

In momentul de fata, testul standard presupune utilizarea unei tehnologii vechi si nu reuseste sa identifice aproximativ 30% dintre cazurile de cancer de pancreas. In plus, costul unui aemenea test se ridica la 800 de dolari.

Sursa foto: mticc.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare