Boli

# vindecare cancer de sange #cancer de sange #cancer

Nevoi vechi si tratamente noi pentru pacientii cu cancere de sange

De Ziua Mondiala de Lupta impotriva Cancerelor de Sange, Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice si Societatea Romana de Transplant Medular au doua mesaje importante de transmis:

 

*este o nevoie acuta de un numar mare romani care sa se inscrie in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice si

*din acest an, in Romania sunt disponibile terapiile celulare CAR-T pentru pacientii cu cancere de sange.

Transplantul de celule stem hematopoietice inseamna VIATA

Pentru multi pacienti cu cancere de sange, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoana neinrudita este singura solutie terapeutica. Este mai probabila gasirea unei persoane compatibile in aceeasi arie geografica cu pacientul. Pentru unul din trei pacienti nu exista niciun donator compatibil, de aceea, este nevoie de mai multa implicare din partea tuturor si de un numar cat mai mare de oameni inscrisi in Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

„De la inceputul acestui an si pana in prezent, in Registrul National al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice s-au inscris doar 2.678 de persoane, un numar mic raportat la nevoile noastre. 36 de pacienti se afla in asteptarea unui donator cu care sa fie compatibil. Si ar putea fi oricare dintre voi. Puteti intra pe site-ul Registrului sa va inscrieti. Pasii sunt atat de simpli si de mici pentru un om sanatos si atat de mari pentru un pacient cu cancer de sange care asteapta o sansa la viata.”, spune dr. Aurora Dragomiristeanu, director general, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

„Orice persoana nou inscrisa in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice inseamna o sansa in plus pentru pacientii aflati in asteptarea transplantului salvator. Singurele conditii sunt limita de varsta (intre 18 si 45 de ani) si sa nu aiba probleme de sanatate. Prin implicarea noastra, a tuturor, vindecarea acestor tipuri de cancere nu ramane teorie, ci devine realitate”, completeaza Cezar Irimia, presedintele FABC.

Terapii celulare CAR-T, disponibile in Romania

De anul acesta, si pacientii din Romania au acces la terapiile celulare CAR-T. Terapiile celulare reprezinta o sansa pentru pacientii cu cancere hematologice avansate, recidivante sau refractare care, din pacate, nu au raspuns sau au recidivat in urma terapiilor conventionale administrate sau in urma transplantului de celule stem hematopoietice. Spre deosebire de terapiile oncologice conventionale sau inovative, terapiile celulare reprezinta o metoda de tratament care foloseste capacitatea sistemului imun de a recunoaste si a distruge celulele tumorale.

„Vorbim despre o terapie complet diferita fata de un medicament in perceptia sa clasica, despre o terapie «vie» care se regaseste in organism atat timp cat exista un antigen care poate fi tintit. Spre deosebire de un medicament clasic, terapia CAR-T (chimeric antigen receptor-T cell) este creata special pentru fiecare pacient in parte, de aceea si procesul de fabricatie necesita o schimbare radicala, de la productie, la logistica si administrare”, explica prof. univ. dr. Alina Tanase, presedinta Societatii Romane de Transplant Medular.

„Acest program a fost ultima mea sansa. Nu am cuvinte. Mi-a dat o noua viata acest tratament si le sunt recunoscator medicilor.”, spune Marin Olteanu, unul dintre pacientii care au beneficiat de aceasta terapie revolutionara.

Celulele stem hematopoietice dau viata

Celulele stem sunt considerate componentele de baza ale vietii si stau la baza formarii oricarui tip de celula din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile sa se transforme in orice tip de celula adulta (functionala) a sangelui si a sistemului imunitar. Aceste celule se gasesc in maduva osoasa si se recolteaza de la adulti din sange periferic sau din maduva osoasa a oaselor mari si late, adica din bazin, nu din coloana, asa cum gresit cred multi.

Mai multe detalii despre cancerele de sange poti afla si de aici, iar pe site-ul www.registru-celule-stem.ro/implicate vezi cum sa devii donator si sa poti salva o viata.

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerelor de Sange este marcata in fiecare an pe 28 mai, ca semnal de alarma pentru constientizarea importantei acestor tipuri de cancer, dar si pentru incurajarea oamenilor sa se inscrie in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare