Boli

Moartea alba... din droguri

Consumul de droguri a ajuns sa fie o problema de actualitate, cu care se confrunta din ce in ce mai multi tineri. In trecut, unele droguri erau folosite in scopuri practice, ca de exemplu in unele triburi primitive din America sau Africa, cannabisul a fost folosit in cadrul ceremoniilor religioase sau in scopuri medicale (minerii africani obisnuiau sa il foloseasca pentru a le usura munca dificila, iar jamaicanii la sfarsitul zilei - pentru a le inlatura oboseala). Din pacate, in prezent din ce in ce mai multi tineri cad prada acestui viciu si foarte rar se sustrag lui. Toxicomanii provin din toate paturile sociale, desi statistica demonstreaza ca unele persoane utilizeaza drogurile mai mult decat altele. In acest sens, potrivit cercetarilor utilizarea drogurilor este mai mare la barbati decat la femei, la locuitorii oraselor decat la cei din mediul rural, la tineri decat la varstnici . Drogurile pot fi clasificate in mai multe categorii:
  • Halucinogenele (marijuana, extasy etc) sunt substante chimice care produc schimbari mentale profunde, cum ar fi euforia, nelinistea, halucinatii vizuale, paranoia, depresia etc.
  • Depresantele (heroina, barbituricele etc) sunt sedative care relaxeaza sistemul nervos . In caz de supradozare, persoana in cauza poate muri din cauza unui soc respirator.
  • Stimulantele (cocaina, amfetaminele, nicotina, cofeina etc) sunt substante psihotrope care stimuleaza vigilenta. Efectul imediat ale acestor droguri este atenuarea senzatiei de oboseala si monotonie, insa efectele de lunga durata sunt greata, insomnia, pierderea greutatii, depresia etc. Dependenta fizica cauzata de consumul de droguri se manifesta sub forma unor stari patologice care constau in necesitatea organismului de a evita tulburarile ce apar la incetarea utilizarii. In momentul scaderii concentratiei de drog in sange, apare o stare neplacuta care il face pe toxicoman sa isi doreasca sa ia din nou substanta. Aceasta neplacere se poate accentua si se poate transforma chiar in suferinta fizica si agitatie psihica (sevraj) . De cealalta parte, dependenta psihica care apare la toate tiputile de drog se manifesta prin modificari comportamentale si o stare mentala particulara insotita de dorinta psihica imperioasa a toxicomanului de a-si administra droguri pentru a obtine o stare de bine sau pentru a inlatura disconfortul psihic. Nu exista un anumit tip de personalitate asociat consumului de droguri. Persoanele care incearca stupefiantele o fac dintr-o multime de motive, cum ar fi curiozitatea, probleme familiale, teribilismul varstei (in cazul tinerilor), presiunea de grup etc. Care credeti ca este motivul pentru care o persoana incepe sa se drogheze? Si care credeti ca este solutia pentru stoparea acestui fenomen care se extinde din ce in ce mai mult, in special printre tineri?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare