Boli

#vaccin #mituri despre vaccin # vaccin sarcina

Mituri despre vaccin

De-a lungul timpului, vaccinurile au fost atat laudate, cat si blamate de catre public. Daca la inventarea lor au fost privite ca minuni salvatoare de vieti, vaccinurile sunt acum privite cu suspiciune .

Iata mai jos cateva mituri si adevaruri despre vaccinuri:
 

Unele vaccinuri contin mercur


Adevar. Thimerosal este o substanta anticoagulanta pe baza de mercur, care se gaseste in proportie de 50%. Aceasta substanta previne contaminarea cu bacterii. Se gasesc cel mai adesea in vaccinurile antigripale.

Din anul 2001, aceasta substanta nu mai este insa prezenta in vaccinurile de rutina, in special in cele pentru coiii sub 6 ani. De asemenea, atat vaccinurile antigripale pentru copii, cat si pentru adulti se gasesc si in varianta fara thimerosal.
 

Vaccinurile cauzeaza autism


Mit. Un studiu efectuat in anul 1998 sustinea ca a gasit o legatura intre vaccinuri si afectiuni precum pojar, oreion , rubeola si autism. In anul 2004 Insitutul de Medicina a facut public un raport care arata ca nu exista legaturi directe intre vaccinuri si autism.

Reprezentantii institului au mai declarat si ca pentru copii este mult mai riscant sa nu fie vaccinati.
 

Vaccinurile pot avea efecte secundare
 

Adevar. Niciun vaccin nu este lipsit de efecte secundare. Printe cele mai frecvente sunt ranile lasate in urma injectiei si febra, care poate fi tratata cu ibuprofen. Mai putin comune sunt atacurile de inima, care pot interveni in randul copiilor sensibili la anumite substante chimice.
 

Esti in siguranta atunci cand toata lumea este vaccinata


Mit. Anumite afectiuni se pot raspandi foarte usor, in special daca persoana purtatoare nu este vaccinata. Exista si alti factori care pot duce la contaminare , chiar daca toate persoanele cu care intram in contact sunt vaccinate.

Anumiti germeni precum tetanosul sau hepatita A se pot transmite si prin alimente contaminate .
 

Vaccinurile garanteaza protectie 100%


Mit. Vaccinurile nu iti ofera 100% garantia ca nu te mai imbolnavi niciodata. Sunt insa de mare ajutor in lupa cu bacteriile si infectiile.

De exemplu, chiar daca ti-ai facut vaccinul antigripal , tot mai poti contacta anumiti virusi, insa nu vei avea simptome foarte severe.

Specialistii sunt insa de parere ca imunizarea generala da cele mai bune roade. Astfel, daca toate persoanele cu care intri in contact sunt vaccinate, sunt mai putine sanse sa te imbolnavesti.
 

Prea multe vaccinuri slabesc sistemul imunitar


Mit. Medicii sunt insa de alta parere. Fiecare doza de vaccin permite sistemului imunitar sa creeze anticorpi care sa lupte cu infectiile.

Copiilor le sunt efectuate mai multe vaccinuri in acelasi timp, tocmai pentru a-i proteja cat mai repede posibil.
 

Vaccinurile sunt numai pentru copii


Mit. Exista numeroase vaccinuri destinate atat adolescentilor, cat si adultilor si care ajuta la mentinerea sanatatii. Cel mai cunoscut dintre aceste vaccinuri este cel antigripal, care se efectueaza anual.

Studentii ar trebui sa se vaccineze impotriva meningitei inainte de a locui intr-un camin, iar adultii ar trebui sa ia in considerare vaccinul pentru pneumonie.

De asemenea, adultii trebuie sa se imunizeze impotriva tetanosului si tusei convulsive. Tusea convulsiva poate fi transmisa cu usurinta bebelusilor si copiiilor.
 

Femeile insarcinate nu au voie sa se vaccineze


Mit / Adevar. Femeile insarcinate nu ar trebui sa se vaccineze impotriva varicelei. Vaccinurile antigripale sunt insa recomandate femeilor insarcinate.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului