Boli

#mituri implant dentar #Citydent #sanatate orala #implant dentar #stomatologie

Mituri despre implanturi dentare

Implanturile dentare sunt aproape un subiect tabu. De altfel, orice tine de ingrijiri stomatologice este de evitat in discutiile cu ceilalti, din pacate. Faptul ca o persoana se ingrijeste de dantura sa si ca ia toate masurile necesare pentru a pastra integritatea si sanatatea cavitatii bucale este de apreciat si ar trebui discutat putin mai mult, astfel incat oamenii sa nu se mai teama de medicii dentisti si de diversele tipuri de tratamente stomatologice.


Primul pas este gasirea unei clinici stomatologice relativ aproape de domiciliu sau de locul de munca, pentru ca drumul pana acolo sa nu fie o corvoada.

In capitala, gasirea unui cabinet stomatologic nu este foarte dificila - exista numeroase clinici si cabinete particulare. Importanta este gasirea acelei clinici stomatologice din Bucuresti unde pacientii sa poata merge cu inima usoara, fara teama de durere si fara griji exagerate privind banii pe care va trebui sa ii scoata din portofel.

Unul dintre cele mai “de speriat” proceduri de medicina dentara este implantul dentar. Acest lucru se intampla pentru ca implanturile dentare reprezinta unele dintre cele mai costisitoare lucrari, dar si pentru ca exista o multime de mituri despre acest subiect.

Ce este un implant dentar si cand este acesta necesar?

De regula, medicii dentisti incearca sa trateze fiecare unitate dentara astfel incat sa prelungeasca durata de viata a dintelui, prioritatea fiind de fiecare data sanatatea orala a pacientilor. Asadar, un stomatolog profesionist nu va recomanda niciodata un implant dentar daca acesta nu este necesar.

Efectele pierderii unui dinte sau a mai multor dinti neinlocuiti printr-un implant se pot manifesta la nivelul intregii cavitati bucale. Dintele propriu-zis este un corp mobil, motiv pentru care, in cazul pierderii unui dinte, dintii vecini si chiar si dintii antagonisti tind sa migreze pentru a umple spatiul astfel creat.

Efectele pierderii unui dinte si neinlocuirii acestuia pot fi imediate sau pot aparea intr-o perioada mai lunga, insa nu vor fi niciodata benefice. Asadar, orice medic dentist va recomanda implantul dentar in cazul in care este pierdut un dinte, impreuna cu nervul adiacent. Conditia este ca si radacina dintelui respectiv sa fie deja distrusa si sa nu poata fi salvata.


Implantul dentar este reprezentat de o piesă realizata de regula din titan, cu scopul de a inlocui radacina naturala a unitatii dentare pierdute si a sustine o coroana sau o punte dentara ce poate fi realizata, la randul sau, din diverse materiale.


In ultimii ani, tehnicile de creare a implantului dentar au evoluat foarte mult, astfel incat au aparut solutii bio-estetice, care pot fi acceptate mai usor de organism si care ajuta pacientul sa se acomodeze mai repede cu noul corp existent in cavitatea bucala.

Despre implanturile dentare - mit vs realitate

Mit: Implantul dentar este cea mai dureroasa procedura stomatologica - mitul dezvoltat de catre pacientii nemultumiti de lucrari realizate incorect. Implanturile dentare nu provoaca durere daca sunt realizate corect - procedura presupune, intr-adevar inserarea unui corp de metal in osul maxilarului, insa totul se executa sub anestezie si, la final, pacientul sufera considerabil mai putin decat la o extractie dentara banala.

Mit: Implanturile dentare interfereaza cu aparatele RMN - aparatele RMN nu functioneaza corect in cazul expunerii unor obiecte feromagnetice, insa implanturile dentare sunt realizate din titan sau zirconiu, asadar orice investigatie RMN poate fi efectuata fara nicio problema.

Mit:
Exista varste nepotrivite pentru implanturile dentare - nu exista pacienti prea tineri ori prea in varsta pentru implanturile dentare. Este recomandat ca fiecare dinte pierdut (impreuna cu radacina sa) sa fie inlocuit in cel mai scurt timp cu putinta. Exceptie fac pacientii cu varste de 16-17 ani, ai caror oase maxilare sunt inca in perioada de dezvoltare si, desigur, pacientii carora le cad dintii de lapte.

Mit: Implantul dentar poate fi respins de organism - cu tratamentul corect, o lucrare creata corespunzator ocluziei pacientului si folosirea de materiale biocompatibile (tolerate de corpul uman), rata de respingere a implantului este foarte mica.

Mit:
Implantul dentar este exagerat de scump si mai putin favorabil decat o proteza - in realitate, fiind o investitie de lunga durata, care se aliniaza perfect stucturii naturale ale dentitiei fiecarui pacient in parte, implantul dentar este de departe cea mai avantajoasa procedura stomatologica in cazul pierderii unui dinte.

Tipuri de implanturi

Exista multe tipuri de implanturi insa medicul stomatolog poate recomanda ce tip de implant este potrivit pentru pacient, alegere care este data de calitatea osoasa, pozitia implanturilor etc.


Intreaga procedura a implantului dentar este precedata de un consult stomatologic. Medicii dentisti de la clinica Citydent, de exemplu, dau dovada de profesionalism in timpul realizarii planului de tratament, astfel incat pacientii sa nu fie intimidati de procedurile stomatologice ce urmeaza - se discuta despre zonele afectate, despre efectele pe care le poate avea lipsa implanturilor dentare, despre simptomatologie si senzatiile ulterioare implanturilor, precum si despre preturile implanturilor dentare si felul in care acestea variaza in general.

Pretul implantului dentar


Evident, una dintre cele mai mari preocupari ale pacientilor si unul dintre principalele criterii de alegere a unui cabinet stomatologic sunt reprezentate de costurile implantului dentar. Orice pacient trebuie sa stie, atunci cand alege un cabinet stomatologic din Bucuresti, ca pretul unui implant dentar poate varia in functie de urmatorii factori:
 

  • materialul utilizat pentru fabricarea implantului - de exemplu, un implant construit din titan este intotdeauna mai ieftin decat unul din zirconiu;
  • tipul implanturilor – medicul stomatolog poate recomanda ce tip de implant este durabil pentru situatia osoasa existenta, acest lucru se face dupa realizarea de catre pacient a unui computer tomograf.
  • necesitatea aditiei osoase pentru realizarea implantului dentar presupune un cost suplimentar, insa pacientii trebuie sa stie ca acest lucru reprezinta o investitie de durata;
  • tipul de anestezie utilizat;
  • amploarea lucrarii (pot exista costuri aditionale asociate adesea realizarii coroanelor dentare prin tipurile de coroane, fie metalo-ceramice, fie zirconiu);
  • laboratorul unde este confectionat implantul dentar;
  • starea de sanatate a pacientului - evaluarea starii generale a cavitatii bucale ale pacientului (inaintea unui implant se vor trata eventuale infectii, acumulari de tartru etc).

Asadar, recomandarea generala catre persoanele care au nevoie de un implant dentar este sa apeleze la o clinica stomatologica cu medici dentisti experimentati, o clinica precum Citydent.

Sursa foto: wilmingtonncmagazine.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare