Boli

#gripa #gripa raceala #vaccin antigripal #raceala #antibiotice #vitamina c

Mituri despre gripa

Exista numeroase mituri despre si vaccinul . Vaccinul antigripal este recomandat in special persoanelor aflate in categoria de risc: batranii, femeile insarcinate sau cei care sufera de afectiuni cronice.

Iata cateva mituri despre gripa :
 

Gripa este o raceala mai severa


Fals. O gripa este mult mai severa decat raceala. Simptomele gripei apar spontan si sunt grave inca de la inceput. Printre aceste simptome se numara febra, frisoanele, durerile de cap si de muschi, tuse si gat inflamat.

Este astfel foarte posibil ca persoanele care sufera de gripa sa petreaca cateva zile in pat. In cazul in care apar complicatii, precum febra foarte mare, este indicat sa mergi de urgenta la medic.
 

Vaccinul antigripal te imbolnaveste


Fals. Vaccinul antigripal contine virusi de gripa inactivati, astfel ca nu poti capata aceasta afectiune virala. Dupa efectuarea acestui vaccin exista cateva simptome usoare. Printre acestea se numara durerile musculare si temperatura, care dureaza insa doar cateva zile. Alte reactii mai severe sunt foarte rare.
 

Gripa poate fi tratata cu antibiotice


Fals. Virusii sunt cei care cauzeaza gripa, iar antibioticele lupta doar impotriva bacteriilor. Atunci cand ai gripa, medicul iti poate prescrie , insa acestea nu te vindeca de gripa.

Medicamentele antivirale amelioreaza simptomele si elimina infectiile din organism. De asemenea, aceste medicamente reduc si timpul de convalescenta . Pentru a fi eficiente, antiviralele trebuie administrate inca din prima zi de la aparitia simptomelor de gripa.

Infectiile bacteriene pot aparea ca rezultat al gripei, caz in care este indicat sa iei antibiotice.
 

Vaccinul antigripal te protejeaza pe viata


Fals. Virusii care cauzeaza gripa se schimba in fiecare an, astfel ca este indicat sa efectuezi anual acest vaccin. Specialistii lucreaza constant la aceste vaccinuri, astfel incat sa fie imbogatite cu noile forme de virusi.

Vaccinul antigripal ofera de obicei protectie pe durata sezonului gripal dintr-un an.
 

Vaccinul antigripal afecteaza fatul


Fals. Vaccinul antigripal poate fi efectuat de femeile insarcinate in orice stagiu al sarcinei. Acest vaccin protejeaza fatul de virusii gripali, atat in timpul sarcinii, cat si imediat dupa nastere si in primele luni de viata.
 

Copiii nu pot face vaccinul antigripal


Fals/Adevarat. Copii care sufera si de alte afectiuni care se pot agrava la contactul cu virusii gripali trebuie sa efectueze acest vaccin. Printre cele mai riscante afectiuni se numara cele respiratorii, neurologice sau cancer.

Vaccinul antigripal protejeaza copiii si de virusii porcini si alte tipuri de virusi periculosi in sezonul rece.
 

Vitamina C previne gripa


Fals. Numeroase persoane sunt de parere ca administrarea zilnica de suplimente de vitamina C previne gripa. Studii recente insa ca vitamina C nu previne gripa.
 

Vaccinul antigripal poate fi facut pe tot parcursul anului


Adevarat. Cel mai bine este sa faci vaccinul imediat ce este disponibil in farmacii, insa il poti face oricand, insa sa fie in perioada in care apar cel mai des gripele.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare