Boli

# antioxidanti fructe #antioxidanti #sistem imunitar #radicali liberi

Mituri despre antioxidanti

In ultima perioada se discuta intens despre puterile miraculoase ale antioxidantilor. Vindeca cancerul, previn imbatranirea prematura si stimuleaza sistemul imunitar. Cu totii stim despre beneficiile acestor substante, insa putini stiu cu adevarat sunt antioxidantii.

Specialistii nu contesta faptul ca antioxidantii sunt buni pentru sanatatea noastra, insa, inainte de da iama in alimentele bogate in antioxidanti trebuie sa stim cu exactitate la ce sa ne asteptam. Vindecarile miraculoase nu vor aparea peste noapte, dupa primul morcov consumat.

Iata ce trebuie sa stii despre antioxidanti:
 

Radicalii liberi trebuie distrusi


Antioxidantii lupta impotriva radicalilor liberi, care sunt molecule instabile din organism care produc mutatii ale ADN-ului. Chiar daca radicalii liberi sunt in general asociati cu afectiuni grave precum cancer sau Parkinson, nu sunt intotdeauna nocivi, ci sunt produse ale procesului metabolic de oxidare .

Specialistii spun ca radicalii liberi sunt esentiali pentru viata si sunt o parte esentiala a sistemului de aparare al organismului.

Cantitatile mari de radicali liberi sunt insa periculoase. Factorii de poluare, fumul de tigara sau expunerea indelungata la razele solare pot genera cantitati mari de radicali liberi care suprasolicita sistemul de aparare al organismului, care devine vulnerabil.

In aceasta situatie intervin antioxidantii, care combat efectele nocive ale radicalilor liberi. Antioxidantii pot fi procurati din fructe si legume. Ai grija sa consumi cel putin cinci portii de fructe si legume proaspete pe zi si sa eviti fumul de tigara.
 

Toti antioxidantii sunt identici


Antioxidantii sunt moleculele care protejeaza celulele de oxidare. Sunt substante anti oxidare. Printre aceste substante se numara vitaminele, flavonoidele si polifenolii. In natura exist peste opt mii de varietati de antioxidanti.

Antioxidantii insa nu actioneaza la fel si nu pot fi inlocuiti intre ei. Anumite tipuri de antioxidanti lupta impotriva anumitor radicali liberi, in tip ce altele sunt eficiente pentru parti specifice ale unei celule.

Pentru a beneficia de un spectru cat mai larg de antioxidanti, este indicat sa ai o dieta variata si sa consumi cat mai multe tipuri de legume si fructe. In acest fel vei beneficia de o protectie completa a organismului.
 

Toti antioxidantii provin din fructe si legume


Intregul regn vegetal este bogat in antioxidanti. Acestia se gasesc in fasole, nuci, seminte si chiar cereale. Toate plantele produc anumite cantitati de antioxidanti care lupta impotriva razelor UV. Este insa indicat sa eviti cerealele rafinate, care nu mai contin nicio substanta nutritiva.

Chiar si carnea, produsele lactate si ouale contin anumiti antioxidanti, care vin in mare parte din plantele cu care au fost hranite animalele.

Specialistii recomanda sa consumam cereale integrale, fasole, nuci si seminte. In privinta produselor animale, este indicat sa le alegem pe cele biologice, care provin din animale sau pasari hranite cu produse naturale .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare