Boli

#misofonie #sunete #tulburare

Misofonia, o adevarata povara. Tulburarea care face ca sunetele sa te innebuneasca

Imagineaza-ti urmatorul scenariu. Stai seara la televizor cu iubitul, pe canapea, iar el desface o punga de chipsuri. Tu te crispezi imediat, de parca ai urmari un film de groaza, dar nu te sperie nimic altceva, in afara de ceea ce urmeaza... RONT! Si acesta nu este singurul sunet care te face sa te simti ca si cum cineva ar sparge sticla cu ciocanul in mii de bucatele chiar langa urechea ta. Daca te regasesti in aceasta descriere, este foarte probabil sa suferi de misofonie.

Ce este misofonia?

Sindromul sensibilitatii selective la sunete sau misofonia este o tulburare. Nu inseamna ca orice sunet te scoate din minti, ci doar unele, pe care le auzi chiar si cand nu se produc in imediata ta proximitate. Sunetul de chipsuri rontaite, de exemplu, este la fel de deranjant, cand suferi de misofonie, si cand are loc langa tine, si cand se produce in alt colt al camerei si chiar si in alta camera.

Misofonia are un declansator; de obicei acesta este un sunet oral, facut de ineva cand mananca, respira, mesteca, casca sau fluiera. In unele cazuri factorul declansator poate fi si o miscare repetitiva pe care parca incepi sa o auzi la un moment dat: cineva te agita, te inghionteste sau isi clatina piciorul.

Cum este sa traiesti cu misofonie?

Sindromul sensibilitatii selective la sunete este o tulburare medicala reala si este destul de greu de digerat atat de cel care sufera de ea, cat si de cei din jur. A povestit despre asta Jennie Lynn, intr-un articol scris pe Yourtango.com:

„Pentru cei mai multi dintre oamenii normali sunetul de chipsuri rontaite nu este o problema. Dar pentru mine este foarte enervant. Ca sa nu mai vorbesc despre sunetul din momentul in care atinge lingura sau furculita cu dintii... Mi se face pielea de gaina, mi se strepezesc dintii si am nevoie de multa stapanire de sine ca sa nu-l injunghii. Iar plescaitul pe care il scoate uneori cand mananca... Uneori trebuie sa imi pun castile si sa ascult muzica pentru a incerca sa nu-l mai aud.

Stiind ca sufar de o tulburare medicala reala, iubitul meu a incercat sa isi schimbe obiceiurile, dar problema tot persista.

Am citit articole despre ale cupluri care traiesc cu aceasta tulburare si sfatul este fie ca persoana in cauza sa indure, in speranta ca se va desensibiliza la un moment dat, fie sa isi paraseasca partenerul pentru a gasi o alta persoana ale carei obiceiuri nu vor fi atat de enervante.

Nu, nu doar sunetul de rontait ma deranjeaza

Suflatoarele de frunze, oamenii galagiosi care vorbesc in fata casei noastre, copii care plang sau tipa, cand cineva mananca popcorn sau nachos la cinematograf... astea completeaza lista sunetelor care ma scot din minti.

Nu simt din start ca as vrea sa strang de gat persoana. Cand aud un sunet neplacut, doar incep sa ma simt iritata foarte repede. Pe masura ce continua, enervarea se acumuleaza si ajunge la un nivel la care aproape ca am nevoie de un sac de box pentru a-mi descarca nervii. Am incercat exercitii de respiratie, dar cele mai bune prietene s-au dovedit a fi castile.

Cum faci fata misofoniei

In concluzie, cum fac fata la atata enervare, mai ales ca vine din partea barbatului pe care il pretuiesc atat de mult? Il iubesc, asa ca doar ma stramb si suport. Il mai inghiotesc in coaste cateodata, dar de cele mai multe ori ii spun cat de tare se aude si el incearca sa scada volumul.

Inca nu am gasit niciun tratament pentru aceasta tulburare. Se spune ca nu are vindecare, asa ca probabil voi trai asa pentru tot restul vietii. Nu sunt nebuna, doar am o nefericita aversiune fata de zgomote.

Misofonia este o tulburare reala pentru care nu exista tratament in afara de a lucra continuu pentru desensibilizare”.

Foto: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare