Boli

#lipsa tratament #hepatita virala C #pacienti #hepatita c #tratament

Mii de pacienti cu hepatita cronica virala C fara tratament de 4 luni!

Cea de-a XIII-a editie a Conferintei Nationale a pacientilor cu afectiuni hepatice din Romania are loc pe 5 si 6 noiembrie, online, si aduce in prim plan situatia pacientilor cu hepatita cronica virala C care au intrat in a cincea luna fara tratament.

 

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH) aduce anul acesta, la aceeasi masa virtuala, medici de familie, gastroenterologi, nutritionisti si psihologi, pentru a vorbi despre efectele celui de-al doilea an de pandemie asupra pacientilor cu afectiuni hepatice. Conferinta este transmisa live pe pagina de Facebook a Asociatiei de pacienti. Pe langa medici si specialisti, la conferinta participa si pacienti cu afectiuni hepatice.

Este dezbatut cel mai arzator subiect din acest an, respectiv lipsa tratamentului pentru pacientii cu hepatita cronica virala C, mai ales ca numarul pacientilor este in crestere. Peste 600 de pacienti au fost diagnosticati in ultima perioada cu hepatita virala C, din aproape 40.000 de teste efectuate in cabinetele medicilor de familie. Toti acesti pacienti au nevoie de tratament.

"Facem apel catre autoritati sa inteleaga ca e timpul sa nu ignore bolile hepatice. Situatia pacientilor cu hepatite virale C este una dezastruoasa. Ne-am saturat de pauze intre contractele cost/volum/rezultate pana acum, dar mereu au fost cauzate de negocieri. Acum suntem intr-o situatie atipica. Negocierile s-au incheiat de doua luni de zile, protocoalele terapeutice sunt pregatite si cu toate acestea, Hotararea de Guvern 720, care contine o lista de medicamente compensate pe care se afla si medicamentele noastre si care trebuie reactualizata, sta pe masa autoritatilor fara aprobare. Si asa pacientii neasigurati nu au acces la tratament, si asa accesul la investigatii este limitat", a declarat Marinela Debu, presedinte Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH).

La sfarsitul lunii iunie 2021 s-a incheiat vechiul contract prin care pacientii cu hepatita cronica virala de tip C puteau primi tratamentul antiviral. Astfel, din luna iulie niciun pacient cu hepatita C nu a mai avut nicio solutie terapeutica, desi negocierile noului contract cost/volum/rezultat s-au incheiat.

"Noi, medicii avem datoria sa luptam pentru cauza pacientului, pentru ca vindecarea lui este scopul profesiei noastre. Suntem intr-o situatie inacceptabila pentru 2021 si intr-o perioada in care societatea are nevoie sa creada in sistemul medical. Nu este de mirare ca populatia Romaniei s-a vaccinat intr-o asa de mica masura. Pentru ca de prea multe ori am dezamagit populatia cu modalitatea de raspuns la nevoile medicale. Avem peste 600 de pacienti nou depistati care asteapta tratament si va dati seama de neincrederea pe care incep sa o aiba in sistemul medical si in noi.”, declara Prof. Dr. Anca Trifan - Sef de sectie la Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie Iasi.

Hepatitele virale sunt boli infectioase vindecabile daca se asigura tratamentul si continuitatea lui. In 2016 OMS a lansat strategia sectoriala globala in sanatate care are ca scop eliminarea hepatitelor virale ca amenintare pentru sanatatea publica, pana in anul 2030, iar Romania si-a asumat aceasta strategie prin Planul – cadru national pentru controlul hepatitelor virale. Cu toate acestea, ultima pauza intre doua contracte cost/volum/rezultat, cauzata de negocieri, a durat aproape sase luni (august 2019 – februarie 2020), iar in prezent pacientii au intrat in cea de-a cincea luna fara tratament.

In paralel se desfasoara doua programe de testare din fonduri europene, care descopera in fiecare zi noi pacienti cu hepatita cronica virala carora nu li se ofera nicio sansa la tratament. Prin LIVE(RO)2-EST si LIVE(RO)2-SUD se ofera sansa la depistarea bolii si stadializare unor persoane din medii defavorizate, care altfel nu ar fi avut posibilitatea de a afla despre afectiunea lor si ar fi ajuns mult prea tarziu la spital. Cu toate acestea, screeningul si depistarea pacientilor fara accesul imediat la terapie antivirala nu face o diferenta pozitiva in viata pacientilor.

”Anul acesta mi se pare din punct de vedere al hepatitelor virale pentru Romania, un an de rascruce pentru ca ne putem dovedi sau recapata o data in plus performanta de a intra in plutonul tarilor aliniate strategiei OMS de eliminare a hepatitelor virale. Spun acest lucru pentru ca am facut un pas urias cu ajutorul acestor proiecte de screening sustinute prin fonduri europene. In doar trei luni am reusit sa testam aproape 40 de mii de persoane si am adus la lumina sute de pacienti necunoscuti cu hepatita B si C. Ori este inacceptabil sa sustii un asemenea program de detectie prin fonduri europene si sa nu fii capabil sa oferi raspunsul terapeutic imediat acestor pacienti. In momentul de fata depindem doar de institutia guvernamentala – singura care poate da startul terapiei pentru pacienti”, spune Prof. Liana Gheorghe, sef de sectie Gastroenterologie si Hepatologie la Institutul Clinic Fundeni.

Fiecare luna in care pacientii cu hepatita C nu au acces la terapia antivirala, avand in vedere si contextul pandemic actual,  inseamna agravarea bolii hepatice, pe langa impactul financiar pe termen lung atat pentru pacient cat si pentru sistemul de sanatate.

Sursa foto: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare