Boli

#aditivi alimentari #mihaela bilic

Mihaela Bilic: Ghidul aditivilor alimentari. Care este rolul fiecaruia si de care trebuie sa te feresti

De aditivii alimentari a auzit toata lumea. Mai desc cunoscuti ca E-uri, acestia sunt prezenti in cele mai multe alimente preparate sau semipreparate din comert, dar mai ales in cele procesate. Ii gasim la toate pasurile de la mezeluri, la dulciuri si pana la produse de panificatie. Stii insa ce reprezinta fiecare dintre acesta sau care sunt cei mai periculosi?

 

Nutritionistul Mihaela Bilic a facut o clasificare a acestro aditivi,pe categorii, explicand ce inseamna fiecare in parte, dar si cum influenteaza acestia organismul.

“Ghidul aditivilor alimentari

Coloranti conservanti sau potentiatori de gust, agenti de ingrosare sau de afanare, exista o multitudine de substante pe care industria alimentara le foloseste ca sa faca mancarea gustoasa, apetisanta si sigura pentru consum. Poarta initiala E de la Europa, urmata de 3 sau 4 cifre. Folosirea lor este justificata, autorizata si strict reglementata, insa toata lumea incearca sa-i evite.

De ce ne temem de E-uri? Chiar daca au fost create in beneficiul nostru, s-a dovedit ca unele dintre ele au efecte negative asupra sanatatii. In ultimii ani lista aditivilor alimentari a crescut spectaculos, iar mancarea a ajuns sa fie mai mult chimie, decat bucatarie.

Ca sa va fie mai usor sa descifrati etichetele, tineti cont ca exista 9 categorii de aditivi alimentari. Prima cifra indica familia din care fac parte: E1 pentru coloranti, E2 pentru conservanti, E3 pentru antioxidanti, E4 pt agenti de ingrosare, E5 sunt antiaglomeranti, E6 potentiatori de gust, E7 pentru palatabilitate sau senzatia din gura, E8 sunt arome iar E9 indulcitori.

Care este rolul lor?

Conservantii si antioxidantii previn alterarea alimentelor. Ei mentin prospetimea si aspectul unui produs, fie ca vorbim de textura painii sau de culoarea fructelor si legumelor. Care sunt conservantii cu risc? Sulfitii E220-228 pot declansa criza de astm iar nitritii E249-251 pot favoriza aparitia de compusi cancerigeni.

Colorantii sunt folositi ca sa faca un produs mai atragator, fie ca e vorba de prajituri, bomboane sau mezeluri. Toata lista lui E100 inseamna culoare adaugata suplimentar. Reputatie negativa are E150 acuzat ca ar provoca hiperactivitate la copii si E171.

Dintre potentiatorii de gust cel mai cunoscut este glutamatul adica E620-625. Responsabil de gustul umami, adica delicios, la unele persoane poate declansa dureri de cap si tulburari respiratorii, asa ca doza maxima admisa a fost limitata la 30mg/kg corp/zi.

Stabilizatorii si emulsifiantii au rolul de a mentine textura alimentelor, de a le face omogene. Sosurile si maioneza, inghetata si prajiturile contin fie gliceride si lecitina E322 pentru cremozitate, fie gelatina si agar agar E406 pentru fermitate.

Agentii de ingrosare si gelifiantii dau consistenta si vascozitate alimentelor. Sunt obtinuti din proteine sau din amidon si cei mai cunoscuti sunt pectinele E440 sau guma de guar E412.

Am lasat la final indulcitori unde figureaza ceara de albine E901, aspartamul E951 si zaharina E954.

In cadrul fiecarei familii exista aditivi naturali, proveniti dintr-un ingredient vegetal sau animal, cum este de ex vitamina C din citrice sau pectina din mere. Insa majoritatea aditivilor sunt de sinteza sau artificiali, fabricati in laborator. Pentru ca sunt mai ieftini. Asa ca daca vreti mancare de calitate, alegeti produse cu cat mai putine E-uri!”, a scris Mihaela Bilic pe Instagram.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare