Boli

#intoleranta histamina # histamina #mihaela bilic

Mihaela Bilic explica ce este si cum se trateaza intoleranta la histamina

 

Intoleranta la histamina este una dintre cele mai problematice intolerante. Acest lucru este cauzat de faptul ca histamina se regaseste, in cantitati mai mici sau mai mari, in aproape toate alimentele. Si atunci, ce ramane de facut? Medicul nutritionist Mihaela Bilic a vorbit despre intoleranta la histamina, despre cauzele acesteia, precum si despre modul in care se poate trece peste aceasta intoleranta.  

“Va inrositi la fata, va gadila nasul si va doare capul dupa un pahar de vin rosu sau un sendvis cu salam? Ceea ce pare o alergie alimentara, s-ar putea sa fie intoleranta la histamina. Histamina este esentiala pentru sistemul imunitar, datorita ei apare inflamatia, reactie care blocheaza intrarea agentilor patogeni si a toxinelor in organism. Joaca un rol important la nivel digestiv (stimuleaza secretia de suc gastric) si la nivel neurologic (regleaza mecanismul somn/veghe).

De unde provine histamina? O parte este sintetizata in organism, dar poate fi adusa si prin alimentatie. Toate produsele fermentate sau in conserva, mezelurile si branzeturile, ciocolata si fructele oleaginoase, rosiile si capsunile sunt bogate in histamina. In mod obisnuit histamina in exces este degradata de o enzima numita DAO (diamin oxidaza) si eliminata din organism. Exista persoane la care acest mecanism de reglare nu mai functioneaza si atunci apar simptome asemanatoare cu alergia.

Care sunt cauzele intolerantei? Nivelul de histamina este crescut datorita unui deficit de enzima DAO sau ca urmare a unui aport crescut de alimente bogate in histamina. Ce simptome apar? Intoleranta la histamina inseamna o reactie inflamatorie la nivelul intregului organism si se manifesta diferit in functie de individ. De la dureri de cap si senzatie de oboseala, la tulburari digestive, urticarie, dermatita atopica, probleme respiratorii si edem.

Cum se trateaza? Pe primul plan sunt masurile alimentare, trebuie sa evitam toate produsele bogate in histamina. Se pot folosi si medicamente antihistaminice, cele care se iau in alergii. Dieta fara histamina este dificil de realizat, substanta este prezenta aproape in toate alimentele. Pentru ca ia nastere din degradarea aminoacizilor, toate produsele care contin proteine contin automat si histamina. Daca mancarea este gatita, maturata, fermentata sau pusa in conserva, cantitatea de histamina creste. Lista de alimente care trebuie eliminate este foarte lunga, tot ce este gustos devine periculos.

Din categoria produse lactate, toate branzeturile fermentate, de la telemea la branza cu mucegai si parmezan. La capitolul carne gasim toate mezelurile, carnatii, jambonul si salamurile, dar si carnea de vanat. Pestele in conserva sau afumat si fructele de mare trebuie evitate.

Urmeaza leguminoasele boabe, semintele, nucile si oleaginoasele. Otetul, sosul de soia si tot ce este picant si condimentat se elimina. Nici fructele nu scapa, avem multa histamina in capsuni, citrice, struguri, fructe de padure, fructe exotice si avocado. La capitolul legume campioana este varza murata, urmata de rosii, spanac, vinete, masline si sfecla. Berea si vinul sunt si ele interzise, iar ciocolata completeaza aceasta lista trista.

Ce ramane? Aproape nimic, intoleranta la histamina e o belea! Vestea buna este ca dispare la fel de brusc cum a aparut, fara sa stim prin ce mecanism. Stresul poate fi explicatia”, a dezvaluit Mihaela Bilic intr-o postare pe Facebook.

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului