Boli

#greseli de evitat in post #greseli post #nutritionisti #postul craciunului

Mihaela Bilic, despre greselile pe care trebuie sa le evitam in post. Ce putem sa facem

Mihaela Bilic sare in ajutorul romanilor si atunci cand vine vorba despre post, explicand ce greseli trebuie neaparat sa evitam. Nutritionistul a punctat ca trebuie sa avem grija la cantitate, sa evitam consumul de semipreparate, sa nu facem exces atunci cand vine vorba despre dulciuri, sare si ulei.

 

“Despre post

De azi a inceput postul Craciunului. Prin eliminarea produselor de origine animala dam posibilitatea organismului sa se regenereze, sa se echilibreze, sa se repare, sa se odihneasca. Iata cateva recomandari:

Greseli care trebuie evitate in post:

‼Fiti atenti la cantitate! Principiul de baza este sa mananci putin, cat sa supravietuiesti. Obiectivul postului este sa experimentezi senzatia de foame, nu sa te indopi cu produse vegetale.

‼Evitati consumul de produse semipreparate, ambalate si ultraprocesate! Ca sa aveti beneficii pentru sanatate, preparati mancaruri simple, pe baza de cereale, legume si leguminoase. Evitati prajelile, produsele de patiserie, tot ce este bogat in soia si grasimi vegetale. Gatiti ciorbe, tocanite, ghiveci de legume si multe salate.

‼Atentie la excesul de dulciuri! Postul religios nu interzice zaharul, desi acesta oboseste ficatul si creste colesterolul din singe. Dulciurile de post sunt un amestec de faina, grasime vegetala si zahar care duce rapid la ingrasat.

‼Nici excesul de sare si ulei din alimentele procesate nu este benefic, solicita digestia si metabolismul. In post trebuie limitat consumul de grasime, zilele cu dezlegare la ulei si vin sunt la fel de rare ca si zilele cu dezlegare la peste.

Obiective care trebuie atinse in post:

Cresteti consumul de legume proaspete sau congelate, cu cat mai diferite si mai colorate, cu atat mai bine. Pigmentii vegetali sunt fitonutrienti benefici pentru sanatate. Asigurati hidratarea optima si beti apa sub diferite forme: apa cu lamaie, ceai verde, infuzii de plante, supe si ciorbe, cafea etc.

Faceti pauze alimentare de 5-6 ore intre mese, ca sa-i dati organismului timp sa digere si sa proceseze masa anterioara. Postul inseamna multa disciplina, este si un exercitiu psihologic, nu doar alimentar. Invatati moderatia si limitati cantitatea de mancare consumata. Daca tii post cu adevarat, nu trebuie sa te scoli satul de la masa!”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare