Boli

#unghii #picioare #micoza #micoza piciorului #ciuperca #bacterii #sanatate #boala #afectiune #piele

Micoza piciorului, o infectie contagioasa

Ti-au aparut mici crapaturi intre degetele de la picioare sau unghiile tale capata un aspect urat? Exista posibilitatea sa fii contractat o ciuperca . In perioada verii, ciupercile se dezvolta foarte usor la nivelul pielii din cauza caldurii si a transpiratiei.

Ciupercile fac parte din regnul vegetal si prezinta anumite caracteristici permit distingerea lor fata de alte plante. O trasatura aparte a ciupercilor consta in faptul ca acestea trebuie sa creasca pe un alt organism, o gazda, deoarece nu au capacitatea sa traiasca din propriile resurse. Acest organism-gazda poate fi un animal, o planta sau un om.

Relatia dintre ciuperci si gazda

Ciupercile cauta o gazda care le furnizeaza elementele nutritive necesare. Daca nu sunt tratate, ciupercile continua sa se intinda, iar pe termen lung, aceasta pot sa slabeasca organismul gazda (fiinta umana).

Ciupercile care produc micozele picioarelor pot sa supravietuiasca timp de mai multe saptamani la nivelul pielii moarte si sa se multiplice. Pielea se descuameaza permanent; in fiecare zi elimina celulele, de cele mai multe ori fara sa remarcam acest lucru.

Pielea fisurata, poarta de intrare pentru microbi

Primele semne care iti dau de banuit ca ai contractat  o ciuperca este inrosirea zonei respective si aparitia mancarimilor. In spatiile interdigitale, pielea se macereaza si apar fisuri si scuame albicioase. Bacteriile si microbii patrund cu usurinta in pielea sensibilizata si se inmultesc. 

Daca nu este tratata , micoza recidiveaza si afecteaza suprafete mai mari de piele. In cele mai multe cazuri, aceasta se extinde la unghii.

Atentie la micoza unghiilor

Spre deosebire de micoza picioarelor, cea a unghiilor se trateaza mult mai greu. Daca o ciuperca  s-a instalat deja, aceasta va fi foarte dificil de eradicat. Imbolnavirea incepe de la suprafata lamei unghiale care se manifesta printr-o pata alibicioasa, galbena sau chiar cenusie. Treptat, unghia se ingroasa, devine casanta si se sfaramiteaza la interior. Cresterea ei este astfel incetinita, iar forma se modifica vizibil.

La inceput, boala evolueaza intr-o maniera insidioasa si nu provoaca nicio durere. De aceea, majoritatea persoanelor afectate nu sunt constiente de aceasta infectie. Pe masura ce trece timpul, boala se intinde treptat de la o unghie la alta.

Micoza unghiilor de la degete nu este doar o problema estetica: ea trebuie diagbosticata si tratata de un medic specialist. Cei supusi riscului de imbolnavire suntin special sportivii, persoanele in varsta, diabeticii si bolnavii care iau tratamente cu imunopresoare.

Este bine sa stii!

  • Micoza unghiilor nu este o problema estetica si nu este cauzata de o lipsa de igiena;
  • Micoza unghiilor nu va disparea de la sine.
  • Cu cat boala este diagnosticata si tratata timpuriu, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari;
  • Ciuperca se contracteaza mai ales vara, cand mergi cu picioarele goale in jurul piscinelor, in saune sau vestiare;
  • Este recomandat sa se dezinfecteze incaltamintea pe care o porti cu picioarele goale cu o pudra antifungica si sa se spele la o temperatura de 60 de grade Celsius posibilele surse de papuci de casa etc.
  • Chiar daca suferi de foarte mult timp de o micoza a unghiilor, ai toate sansele sa te vindeci cu un tratament adecvat.

Citeste:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului