Boli

#diabet #diabet zaharat #sport #fumat #vitamina d #zahar

Metode pentru a te proteja de diabet

La fiecare 10 secunde, doi oameni sunt diagnosticati cu diabet zaharat , tot la 10 secunde, o persoana moare din cauza complicatiilor provocate de aceasta boala, iar cel mai grav este ca mai nou diabetul de tip 2 a inceput sa fie diagnosticat chiar si la copiii de 5 ani.


De aici se poate trage concluzia ca oricine se poate imbolnavi de diabet daca nu acorda importanta anumitor aspecte. Iata cum poti sa previi diabetul.


Ia vitamina D


Vitamina D este recunoscuta pentru faptul ca intareste sistemul imunitar, ajuta la fixarea calciului in organism, protejeaza impotriva depresiesi si a cancerului de san. Mai mult decat atat, acest medicament iti protejeaza organismul impotriva diabetului. Un studiu realizat recent a demonstrat ca oamenii care au un nivel scazut de vitamina D in organism sunt mult mai supusi riscului de a se imbolnavi de diabet. Mai exact, vitamina D stimuleaza productia de insulina.


Deoarece vitamina D se poate lua in mod natural doar prin expunerea la razele soarelui, este recomandat ca in sezonul rece sa apelezi la produsele farmaceutice.


Renunta la fumat


Persoanele care fumeaza chiar si jumatate de pachet de tigari in fiecare zi sunt mai supuse riscului de a face diabet. Explicatia este ca fumatul scade abilitatea organismului de a utiliza insulina, iar imediat dupa ce fumezi, nivelul zaharului din sange scade foarte mult.


Fa sport


Organizatia Mondiala  a Sanatatii sustine ca 30 de minute de efort fizic zilnic reduce cu pana la 40% riscul de imbolnavire cu diabet zaharat.


Nu este neaparat nevoie de mergi la lasa. Este suficient sa mergi mai mult pe jos, sa urci   si sa cobori scarile, sa faci jogging, sa ridici greutati sau cateva exercitii cardio .


Evita zaharul


Incearca sa mananci cat mai sanatos si sa eviti dulciurile pe cat posibil. Nu uita ca foarte multe alimente contin zahar (chiar si cele mai neasteptate cum ar fi painea) . In plus, o metoda sigura prin care poti exlude riscul de diabet este o dieta sanatoasa lipsita de alimente bogate in calorii si grasimi.


Axeaza-te pe mancaruri cat mai naturale si cat mai putin preparate prin procedee chimice.


Odihneste -te


10 studii realizate in ultimul an au aratat faptul ca persoanele care nu dorm 8 ore pe noapte,  care nu au program de odihna bine stabilit sau care sufera de insomnii sunt foarte supuse riscului de a se imbolnavi de diabet. Explicatia este ca organismul are nevoie de odihna pentru a a metaboliza glucoza in corespunsator.


Incearca sa dormi mai mult, adica sa incerci sa adormi mai devreme, mai ales atunci cand stii ca trebuie sa te trezesti dimineata. De asemenea, este recomandat ca din cand in cand, sa dormi la amiaza.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului