Boli

#tensiune arteriala #hipertensiune #sare #ciocolata neagra #cafea

Metode naturale de a reduce tensiunea arteriala

Hipertensiunea este definita ca o crestere excesiva a presiunii arteriale si este una dintre cele mai periculoase afectiuni ale modernitatii, dar care poate fi prevenita cu usurinta. Ea este cauza multiplelor boli cardiovasculare si este un factor decisiv in multe cazuri de deces. Tensiunea arteriala este usor influentata de stres, alimente, boli, nivel de activitate si alte aspecte legate de stilul de viata. De aceea, este important sa iei masuri si sa ai in vedere cateva metode naturale simple de a o reduce rapid.
 

Mergi alert, cel putin 30 de minute/zi


Persoanele predispuse la hipertensiune arteriala trebuie sa aiba in vedere miscarea fizica sau sportul.

Medicii sustin ca numai 30 de minute zilnice de mers alert ajuta la reducerea tensiunii arteriale si la echilibrarea nivelului ei. Explicatia consta in faptul ca exercitiile ajuta inima sa foloseasca oxigenul mai eficient si diminueaza efortul ei de a-l mai pompa prin cresterea presiunii arteriale.
 

Invata sa respiri adanc si corect


Respiratiile scurte si accelerate aduc o defavoare presiunii arteriale. De obicei, acestea apar pe fond nervos, de stres, atunci cand creste nivelul de renina, o enzime secretata de rinichi.

Respiratiile lungi, adanci si profunde, practicate adesea in yoga sau meditatie, ajuta la reducerea nivelului de stres si implicit a tensiunii.

Incearca sa faci exercitii de respiratie de 2 ori pe zi, dimineata si seara, timp de cate 5 minute. Inspira adanc pe nas in piept, pana cand aerul ajunge in abdomen si apoi expira-l usor pe gura.
 

Mananca zilnic ciocolata neagra


Nu ai fi crezut ca vei primi vreodata recomandarea sa mananci zilnic ciocolata. Medicii recomanda consumul zilnic de ciocolata, dar neagra si in cantitati limitate. Contine flavonoli din cacao si ajuta la elsticitatea vaselor de sange, asigurand echilibrul presiunii arteriale.

Specialistii recomanda un consum de 15 mg de ciocolata cu continut de minim 70% cacao.
 

Consuma alimente bogate in potasiu


Atunci cand vrei sa reduci nivelul tensiunii arteriale, trebuie sa ai in vedere un anumit tip de alimente. Medicii recomanda fructele si legumele bogate in potasiu. Ai o multime de optiuni la indemana:
 

  • cartofi;
  • rosii;
  • banane;
  • portocale;
  • pepene galben;
  • fructe uscate (prune, stafide etc.);
  • fasole boabe etc.


Limiteaza consumul de cafea


Cafeaua este un excitant care are multe efecte nocive asupra celor predispusi la hipertensiune arteriala . Ea determina cresterea presiunii sangelui si aparitia problemelor. Toate bauturile care contin cafeina au acelasi efect. Tensiunea creste si mai mult cand bei cafea si esti sub influenta stresului - o combinatie foarte periculoasa pentru sanatate.

De aceea, medicii recomanda limitarea acesteia in dieta zilnica sau consumul cafelei decofeinizate.
 

Relaxeaza-te


Stresul este un factor care determina cresterea presiunii arteriale si iti afecteaza sanatatea. Riscul aparitiei bolilor de inima creste, iar viata ti-e pusa in pericol.

Tehnicile de relaxare sunt esentiale in combaterea stresului . Apeleaza la activitati care iti fac placere si nu uita de muzica, care in opinia specialistilor este una dibntre cele mai eficiente metode natutale de reducere a tensiunii.
 

Redu consumul de sare


La fel ca si cafeaua, sarea este un factor favorizant al cresterii tensiunii. Daca ai in familie persoane care sufera de hipertensiune sau prezinti factori de risc, este bine sa fii mai zgarcita cu consumul de sare in dieta.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului