Boli

#cancer #alimentatie #miscare #tutun #kilograme

Metode de a reduce riscul de cancer

Obezitatea, alcoolul, tigarile, razele ultraviolete sau infectiile sunt factori care cresc riscul de cancer . Ai grija din timp de sanatatea ta si vei fi ferit de numeroase riscuri. Adopta o alimentatie sanatoasa si echilibrata, din care sa nu lipseasca fructele si legumele, fa miscare in fiecare zi si fereste-te de razele nocive ale soarelui.
 

Renunta la tigari
 

Tigarile ucid milioane de oameni anual. Acestea contin peste 4000 de chimicale diferite, multe dintre ele cancerigene. Fumatul duce astfel la numeroase tipuri de cancer, de la cancerul la plamani, pana la cancer de rinichi sau de pancreas. Chiar daca nu fumezi, expunerea periodica la fumul de tigara poate cauza cancer. Renuntarea la tutun este un dintre cele mai importante hotarari pe care le poti lua pentru sanatatea ta.
 

Mananca sanatos
 

O alimentatie sanatoasa te va tine departe de riscurile aparitie cancerului. Consuma cat mai multe legume si fructe proaspete, cel putin cinci portii pe zi. Acestea contin numeroase vitamine, minerale, antioxidanti si alte substante benefice pentru organism. Introdu in dieta ta cereale integrale , fasole sau mazare. Evita mancarurile grase, de origine animala si produsele de tip fast-food. Consuma cat mai multe fibre si redu portiile de grasimi saturate . Inlocuieste grasimile animale cu peste, nuci sau uleiuri vegetale .

Evita bauturile carbogazoase si dulciurile. De asemenea, limiteaza consumul de alcool. Alcoolul este asociat cu diverse tipuri de cancer, de la cancerul de san, colon, pana la cancerul de ficat. Femeile nu ar trebui sa consume mai mult de un pahar de alcool pe zi, iar barbatii nu mai mult de patru.
 

Fi activ


Pentru o sanatate de fier, incearca sa faci miscare in fiecare zi. Mergi mai mult timp pe jos, urca scarile sau alearga usor. Orice forma de miscare este binevenita si va lungi cu cativa ani durata vietii tale. Pe langa faptul ca vei avea un tonus pozitiv si vei scapa de cateva kilograme nedorite, exercitiile fizice regulate te feresc si de riscul aparitiei cancerului.
 

Ai grija de greutatea ta
 

Pe cat posibil, incearca sa nu acumulezi prea multe kilograme in plus. Obezitatea este o afectiune in stransa legatura cu riscul de cancer. O greutate optima te va feri de riscul aparitiei cancerului. Micile schimbari in alimentatia ta pot avea un impact major asupra greutatii si starii tale de bine.
 

Protejeaza-te de soare
 

Cancerul de piele este un dintre cele mai comune forme de cancer. Este insa si cel mai usor de prevenit. Este indicat astfel sa eviti expunere la orele amiezii. Stai departe de soare intre orele 10 si 16, atunci cand radiatiile solare sunt puternice. Stai cat mai mult timp la umbra si acopera-te cu o palarie. Foloseste creme de protectie solara si imbraca-te cu haine din fibre naturale. De asemenea, evita expunerea la solar. Razele artificiale sunt la fel de periculoase ca cele naturale.
 

Imunizeaza-te
 

Infectii precum virusul Papiloma uman (HPV), hepatitele, helicobacteri pilori sau HIV sunt asociate cu diverse tipuri de cancer. Depisteaza aceste infectii la timp si vaccineaza-te. Prevenirea acestor infectii scade de asemenea riscul de cancer. Astfel, nu folosi ace folosite, ai grija atunci cand te tatuezi si foloseste prezervativul. De asemenea nu uita sa te speli pe maini cat mai des.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare