Boli

#simptome premenopauza #menopauza #menopauza timpurie #menopauza precocce

Menopauza timpurie? Afla de ce este atat de periculoasa!

Menopauza prematura este un fenomen in crestere, care ii ingrijoreaza pe medici. Unul dintr-o mie de cazuri priveste tinere care nu au implinit inca 30 de ani, multe dintre ele fara copii. Afla cauzele, dar si cu ce riscuri este asociata menopauza precoce!

Cauza posibila: chimicalele din cosmetice

Folosirea zilnica a produselor cosmetice poate duce la instalarea menopauzei cu 2, 3 pana la 15 ani mai devreme decat in mod obisnuit, avertizeaza oamenii de stiinta de la Unversitatea Washington, din Statele Unite. Mai exact, ftalatii, un grup de chimicale care se gasesc in orice fel de plastic, cosmetice, produse de ingrijire a casei si in ambalaje de produse alimentare afecteaza fertilitatea femeii. "Menopauza precoce are un impact puternic asupra sanatatii. Suntem convinsi ca aceste chimicale pot afecta functia ovariana si reproducerea umana", a declarat dr. Natalia Grindler, profesor la Universitatea Washington pentru dailymail.co.uk.

Instalarea precoce a menopauzei mai poate aparea si pe un fond genetic, daca in familie exista rude de gradul I care au avut aceeasi problema. Ea se poate instala intr-un context autoimun, cand sistemul imunitar distruge ovarele, considerandu-le corpuri straine de organism.

Sunt favorizate cistitele

Femeile care ajung la menopauza sunt mai predispuse catre cistite, ca urmare a atrofierii vezicii urinare, protejata in mod normal de estrogeni, hormonii care incep sa scada. La aceasta predispozitie contribuie si uscaciunea vaginala intalnita in urma instalarii menopauzei, atat a celei normale, cat si a celei precoce.

Oasele se subtiaza

Femeile care intra timpuriu la menopauza prezinta un risc mult mai mare de a dezvolta osteoporoza. Pierderea densitatii minerale osoase este influentata in mod direct de scaderea nivelului estrogenilor. Menopauza precoce presupune o scadere a densitatii osoase de la o varsta mai tanara, prin urmare osteoporoza are toate sansele sa se instaleze. Un alt factor favorizant ar fi obezitatea si sedentarismul.

Se poate dezvolta cancer de colon

Un studiu ar specialistilor americani sugereaza ca estrogenii ofera protectie si impotriva cancerului de colon. Cercetatorii au observat ca femeile cu varste sub 50 de ani diagnosticate cu cancer de colon au o rata de supravietuire mai mare decat barbatii tineri cu aceeasi maladie. Odata cu intrarea la menopauza si, deci, cu reducerea nivelului estrogenilor, acest avantaj dispare.

Sursa foto: oprah.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare